Radio Wix mot 13 år i lokala etern

Radio Wix, som startade 2007, står för lokala sändningar där förnyelse paras med igenkänning.

Valdemarsviks kommun 25 november 2019 09:30

Den lokala radiostationen Radio Wix huserar på övervåningen av Folkets hus i Valdemarsvik. Där har man sedan starten 2007 stått för ett otal utsändningar från någon av de studios man förfogar över. 

Vi träffar styrelseledamöterna för Radio Wix, John Furenbäck – som varit med sen starten – och Bertil Eklund, för ett samtal om en radiostation som firar 13 år i dagarna, som en kanal med fokus på Valdemarsviks kommun med omnejd.

– Vår grund är att få de lokala företagen att växa, förklarar John Furenbäck, som ser som ett av framgångsrecepten att man har lokala programledare som skapar ett personligt tilltal.

– Det blir en igenkänningsfaktor som visat sig vara populär. En annan grundpelare är att vi sänder från olika events här som till exempel Nils Liedholm-cup, det innebär att de som inte kan vara på plats ändå hör vad som försigår.

Vet ni hur många lyssnare ni har?

– Vi gör marknadsundersökningar där våra programledare åker ut på olika ställen i kommunen med ett enkelt frågeformulär. Den sista siffran på lyssnarmängden var cirka 1 000 aktiva lyssnare, säger John Furenbäck som betonar vikten av bredd.

– Vår lyssnargrupp är inte mellan 15 och 20 utan snarare från 25 upp till 75 år. Vi har satsat på en bred bas med hitmusik från 1960 till 2010-tal för att tillfredsställa för alla smaker.

I dagens läge har man ett drygt tiotal programledare som rattar ungefär lika många program, men sammanlagt är det 30–35 personer involverade i Radio Wix, som drivs som en allmännyttig ideell förening – alltså ägt av medlemmarna.

– Alla jobbar ideellt utom tre anställda som är utbildade internt, vi ska bara gå runt ekonomiskt, säger John Furenbäck, som tillägger att man haft bra kontakt med kommunen under hela denna tid.

Radio Wix står också för webbutsändningen av kommunfullmäktige.

Vad har ni för planer framåt?

– Det ska styrelsen jobba med nu: Hur ska radions framtid se ut? Vi vet att vi ska finnas här men vilket utbud ska vi ha?, säger John Furenbäck och Bertil Eklund tillägger att man ska akta sig för att hamna i slentrian.

– Det är också viktigt med förnyelse.

Radio Wix sänder i stort sett dygnet runt på frekvensen 97,9, men kan också höras via en nedladdningsbar app eller som webbsändning. Tidigare har tablån för Radio Wix publicerats på NT:s Valdemarsvikssida, men från och med nu upphör det. Man kan däremot framöver fortsatt hitta tablån på kanalens hemsida, radiowix.com.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa