Lek blir träning när barnen går på gymmet

Det var när hennes son diagnosticerades med diabetes som Evelina Ählman fick tanken att dra igång träning för unga. Nu har hon fyra grupper med barn från fem till 13 år.

Lite trappträning är bra som uppvärmning och för att få upp pulsen.

Lite trappträning är bra som uppvärmning och för att få upp pulsen.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsviks kommun2019-11-21 16:30

Evelina Ählman, 29 år, har de senaste åren jobbat som instruktör på gymmet Hälsobruket i Sjöhuset. För några år sedan skedde något som fick henne att fundera på om det inte vore en idé att starta träningsgrupper för de yngre som kanske inte är intresserade av lagsporter, men ändå vill röra på sig.

– Det hela började när min son fick diabetes för tre år sedan, en sjukdom där det är extra viktigt att vara aktiv. Han är ingen sportkille och gillar inte att tävla, vad finns det att göra i Valdemarsvik då? Då var det faktiskt han som frågade om vi inte kunde göra något på gymmet tillsammans, berättar Evelina Ählman.

Så blev det och nu är det fjärde terminen som Evelina driver barngrupper via Lilla Hälsobruket som det heter. Det är fyra grupper med sammanlagt runt 30 barn igång denna höst: en minigrupp upp till sju år, två grupper 8–12 och en grupp 12–13-åringar.

– Tanken är att vi rör på oss, men på ett lekfullt sätt, det ska vara roligt att träna. Vi har inga konkreta tävlingsmoment utan i stället handlar det mer om egna mål.

I förra veckan inföll diabetesdagen och när det gäller den sjukdomen är det viktigt att hitta en bra livsstil.

– Jag vill ju att mitt barn ska må bra, när vi fick diagnosen tog livet en 360-graders sväng. Men det gör skillnad om man håller sig aktiv. Jag kan ju se blodsockret på min sons mätare och är han stillasittande blir hans blodsocker högre. När han rör sig blir blodsockret mer stabilt, han blir hungrig och får i sig bra mat, kroppen mår helt enkelt bättre när han varit aktiv, förklarar Evelina Ählman.

Hon bor på en gård utanför Valdemarsvik tillsammans med familjen och jobbar som instruktör på Hälsobruket samt med barngrupperna, dessutom utbildar hon sig nu till personlig tränare.

– Ja, jag hoppas bli klar med den utbildningen till våren, säger Evelina som tillägger att hon förutom träning är väldigt intresserad av mat och råvaror samt natur och uteliv i största allmänhet.

Hon slår också ett slag för hur viktigt det är att tillbringa tid tillsammans med sina barn och göra saker tillsammans.

Barngrupperna fortsätter även framgent.

– Jag hoppas på att utveckla verksamheten med nya lekar och sätt att träna, säger Evelina Ählman innan hon och dagens barngrupp vandrar bort längs med kajen för ett utomhuspass.

Evelina Ählman är instruktör på Hälsobruket och har också barngrupper.
Evelina Ählman är instruktör på Hälsobruket och har också barngrupper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!