Körerna firar 210 år med konsert

Valdemarsviks- och Gryts kyrkokörer är inga dagssländor. Nu fyller de 100 respektive 110 år och det firas med en jubileumskonsert.

Här är Valdemarsviks/Gryts kyrkokörer i all sin prakt. På söndag fyller de 210 år tillsammans.

Här är Valdemarsviks/Gryts kyrkokörer i all sin prakt. På söndag fyller de 210 år tillsammans.

Foto: Privat

Valdemarsviks kommun2019-11-14 16:36

Det är inte alla körer som uppnår den vördnadsfulla åldern 100 år och ännu ovanligare är väl att två körer sammantaget kan ståta med 210 år tillsammans. Men det är precis vad som Valdemarsviks- samt Gryts kyrkokörer gör.

– Grytskören har funnits på orten 110 år och Valdemarsvikskören är 100 år gammal, säger dirigenten till de bägge körerna, Lena Stenhammar, kyrkomusiker i Svenska kyrkan i Valdemarsvik och Ringarum som ansvarat för Valdemarsvikskören i 30 år.

Det här ska naturligtvis uppmärksammas. På söndag, 17 november, sker en jubileumskonsert i Valdemarsviks kyrka där de båda körerna alltså firar 210 år. Ett antal musiker finns på plats, men även solister från kören och så Ann-Christin Hallgren, sopran, som även är sång- och körpedagog och som arbetat med de jubilerande körerna.

I dagens läge innehåller de två körerna upp mot 25 sångare, ett vikande antal vilket följer en större trend.

– Vi är ju inte så jättemånga längre, återväxten har varit dålig, men vi jobbar på att bli flera, berättar Lena Stenhammar.

– Genomgående har många kyrkor i dag problem med att få in fler yngre i kyrkan och kommer man inte till kyrkan sjunger man ju inte i kören heller. Det är något vi jobbar med, hur man kan föryngra och nå nya grupper.

Under söndagens konsert blir det en klassiskt inriktad repertoar med stycken man framfört genom åren: allt från musik av Mozart och J S Bach till mer nutida klanger som exempelvis "Pie Jesus" av L Webber.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!