Trygghet och säkerhet är hörnstenar i ett så kallat medborgarlöfte. Polisen lyssnar därför på de som bor och verkar i ett område. Syftet är att öka tryggheten, förebygga brott, stärka förtroendet för polisen och förbättra lokalsamhällets delaktighet i det brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbetet. Forskningen visar att det har goda effekter.
– Allt börjar med en medborgardialog nästa vecka där vi står i centrum och i ytterområdena och samlar in synpunkter från allmänheten. Hittills har vi fått in 500–600 svar varje gång fördelade jämnt över kön och åldrar. Sammanställningen för vad ortsbor, kommun och polis anser ligger sedan som grund för vad som är viktigt att jobba med i Valdemarsvik. 2018–2019 låg fokus på narkotika och trafik. För 2019–2020 ser det ut som vi fortsätter med narkotikan eftersom drogerna fortfarande upplevs som en otrygghet, säger Fredrik Törnborg, BRÅ-samordnare i kommunen.
Han berättar att ortens storlek öppnar för en bra social kontroll vilket gör det svårare att smyga med ett missbruk.
– Mätningar som tidigare gjorts på avloppsvattnet visar på mycket cannabis i kommunen sett till invånarantalet, men det är ingenting som varken polisen eller kommunen anser speglar sig i vardagsbilden. Däremot har vi bra koll på vem som missbrukar regelbundet. Bara mellan januari och april drogs elva körkort in, vilket får konsekvenser. Dels sprids ryktet att polis och socialförvaltning i Valdemarsvik är på hugget. Dels hittas ett och annat vapen i bilarna när fordonen kontrolleras.
Vet ni hur många som röker cannabis i Valdemarsvik?
– Kanske 15–20 ungdomar mellan 17–25 år som vi vet om. Antalet äldre inflyttade missbrukare som håller sig på sin kant och inte sticker ut är svårare att uppskatta. Sammantaget är ändå bilden vi har att kontrollen är god.
Vad visar elevenkäten från Vammarskolan?
– Att en på högstadiet prövat narkotika men att ingen uppges röka cigaretter. Sett till ANT-rapporten (Alkohol, Narkotika, Tobak) har det aldrig sett bättre ut bland elever i årskurs åtta. Det vi kan utläsa av statistiken är att våra yngre inte håller på med cannabis i dag. Det är den bedömningen vi gör utifrån skolans uppgifter.
Andra insatser i närtid som kan ha bidragit till utvecklingen är informationsinsatser om narkotika på föräldramöten, ett aktivt arbete mot droger i trafiken, narkotikasök med hund på Vammarskolan och en uppdaterad drogpolicy från skolan.