En viltdag varje månad på den kommunala menyn? Idén bakom tankarna är Jörgen Rolfs, ägare till vilthanteringsanläggningen Mossebo utmed E22 utanför tätorten.
– Vildsvin som resurs kan tas till vara bättre. Dels hjälper avskjutningen våra lantbrukare. Dels får jägarna mer betalt för köttet när efterfrågan ökar. Jag får ibland säga nej till att ta emot fler djur när vi inte blir av med köttet, säger han.
Jörgen Rolfs bedömning är att trikintestat och besiktat vildsvinskött som passerat kontrollen är "fantastisk mat" och en fullvärdig och prismässig konkurrent till nötkött. Nära, naturvänligt och ekologiskt är starka argument.
– Jag vet jägare som hittills i år har skjutit ett 40-tal vildsvin på samma åker. Det visar hur stor stammen är. Djuren gör stora skada på åkrarna, bökar upp jorden och välter spannmålen. Framgrävda stenar på vallarna går hårt åt maskinerna.
Företagaren Oskar Danielsson, med rötterna på gården Skårsjö, Skrickerum, väster om Valdemarsvik, har i flera år sålt naturekologiskt viltkött från Östergötland, Sörmland och norra Småland. Nu tar han nästa steg när Norrköpings kommun i höst prövar att servera vildsvinskött på fyra skolor och äldreboenden, vilket SVT Öst var först att berätta om. Cirka 500 portioner planeras att serveras i slutet av oktober.
– Jag hoppas att kommunerna Valdemarsvik, Söderköping och Finspång hänger på den här dialogen. Det är bra mat.
Livsmedelsverket gick i september ut och välkomnade nya förslag som underlättar för jägare att kunna leverera en begränsad mängd vildsvinskött direkt till konsument. Enkelt uttryckt handlar det om att större volymer svenskt vildsvinskött ska nå marknaden och att öka jakttrycket för en vildsvinsstam i balans, utan att äventyra livsmedelssäkerheten. Köttet kontrolleras på godkända viltslakterier innan det säljs till kund.
–Jägareförbundet har bland annat varit drivande när det gäller att använda det rena köttet bättre än vad som görs i dag i Sverige.
Ted Starkås (S), kommunstyrelsens ordförande, öppnar för en diskussion om vildsvinskött på kommunens meny.
– Vi vill ha mer när- och lokalproducerat och mer ekologiskt och klimatsmart än viltkött är svårt att få. Kan vi dessutom få ned kommunens kostnader är det ännu bättre. Men vi är fortfarande på idéstadiet efter företagsbesöket på Mossebo.
Vad blir nästa steg?
– Jag har pratat med kommunchefen Monika Hallberg. Nu går vi vidare med kostchefen och sätter tryck på frågan.