Här lyfts de nya bryggorna på plats

Tre 20 meter långa flytbryggor, vardera med en vikt på över 40 ton, lyftes på tisdagsmorgonen i vattnet med hjälp av två kranbilar.

Valdemarsviks kommun 26 november 2019 19:00

Det råder viss aktivitet på kajen i Fyruddens hamn på tisdagsmorgonen. Flera långtradare med 21 meter långa flytbryggor har parkerat i väntan på att de två kranbilarna ska positionera sig rätt och få stödbenen på plats utan att skada asfalten. Här ska tre flytbryggor på över 40 ton vardera placeras i vattnet.

På plats finns också Mikael Jonsson, gatu- och fastighetschef på Valdemarsviks kommun, som intresserad följer processen.

– Det här är en del av EU-projektet Smart Marina, vi i kommunen står för 500 000 kronor och Smart Marina för två miljoner, berättar Mikael Jonsson och tillägger att de övriga bryggorna anländer den 9 och 10 december.

– Det handlar om fem bryggor på 21 meter och tre på 20, så sammanlagt blir det 165 meter ny brygglängd.

Det här innebär fler båtplatser till sommaren och större utrymme och möjligheter.

– Arbetet ska enligt kontraktet vara klart för slutbesiktning den 16 december. Just nu är det inte många båtar här, men under högsäsongen – juni till och med augusti – brukar det vara trångt, så det här blir bra, framhåller Mikael Jonsson.

Det finns planer att renovera den övriga kajen i Fyrudden också, som är i lite sämre skick.

– Kajen här vid restaurangen och den därute har vi undersökt och de har gamla skador. Vi har lagt in det i investeringsbudgeten men det verkar som det skjuts fram till 2021 då vi kan börja projektera, sedan får vi se vad som händer med budget och ekonomi, säger Mikael Jonsson som tillägger att det är samma situation när det gäller Odalkajen i Valdemarsvik där arbeten också ligger några år framåt i tiden.

– När det gäller de renoveringarna kommer det att gå på 25-30 miljoner totalt så det är ju lite pengar

På kajen har arbetet fortgått, de två kranarna har manövrerat sig så att man kan fästa banden på flytbryggan som ligger på lastbilen. Sakta, sakta lyfts den upp så lastbilen kan åka undan, därefter kan kranförarna med stor försiktighet och skicklighet lägga i flytbryggan i vattnet.

Inför denna typ av arbeten gäller det att varsko berörda myndigheter.

– Vi har meddelat marinen, kustbevakningen och sjöfartsverket som ska ha information om denna typ av arbeten utförs, förklarar Mikael Jonsson.

Smart Marina är ett treårigt projekt som startade 2018. Man hoppas att Fyrudden genom det här projektet ska få en mer tillgänglig och attraktiv hamn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa