Här firar träffpunkten jubileum

På träffpunkten övre Norrbacka firades det 20-årsjubileum på lördagen. Personal, boende och träffpunktsbesökare fanns på plats för fika och tårta.

Ett 20-årsjubileum måste firas ordentligt. I det här fallet blir det kaffe och jordgubbstårta dagen till ära.

Ett 20-årsjubileum måste firas ordentligt. I det här fallet blir det kaffe och jordgubbstårta dagen till ära.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsviks kommun2020-02-03 17:00

Det var den 1 februari 2000 som boendet och träffpunkten övre Norrbacka drog igång. Det handlar om verksamhet för vuxna med särskilda behov och på lördagen är det exakt 20 år sedan starten. Det ska naturligtvis firas: långbordet är dukat när vi kommer på besök.

Här finns både LSS-boende och träffpunktsverksamhet – man har ett antal lägenheter för boende och en trerummare med kök fungerar som träffpunkt. Här finns också en sviktlägenhet för personer som behöver tillfällig hjälp. Träffpunkten har öppet sex dagar i veckan, inkluderat alla stora helger som julafton och midsommarafton.

– När vi började var träffpunkten samt personalrum i en trea, men från 2008 gick vi över till sovjour och sedan dess har vi en separat lägenhet till personalen, berättar Eva Teresa Lindström, vårdare, som var med att starta upp verksamheten.

– Jag glömmer aldrig när vi fick nycklarna den där dagen, vi hade nästan ingenting från första början och fick planera och bygga upp allt från start. Men det var jätteroligt.

Hur har verksamheten förändrats under de här åren?

– Från början var vi tolv anställda och hade då fyra boende plus träffpunkten och sviktlägenheten. I dag är vi sex anställda och har nu sex boende plus ett korttidsboende och övrig verksamhet, så vi har ju blivit färre men med lika mycket att göra, säger Eva Teresa Lindström.

Vi sätter oss till bords och in genom dörren kommer de anställda Sabina Kahvedzic och Sara Mackin med en jordgubbstårta med bloss som lyser upp rummet. Sedan blir det jubileumsfika och alla på plats hugger in.

Vi frågar vad de boende och besökande gör på träffpunkten och det visar sig vara en hel del. Man lagar mat, gör utflykter med bussen, spelar musik och mycket annat.

Efteråt samtalar vi med en träffpunktsbesökare som bor på annan plats. Hon förklarar varför verksamheten är viktig för henne.

– Jag kan komma upp hit utan att behöva ringa innan. Man kan ta en fika och träffa andra, kanske bara titta på tv, berättar hon och tillägger att det är bra att man kan komma med kort varsel.

– Jag kan må bra ena stunden, men sedan plötsligt må sämre, då är det viktigt att kunna komma hit, träffa människor och prata med personalen.

Den 20 februari kommer för övrigt träffpunkten Övre Norrbacka att ha öppet hus på eftermiddagen för att visa upp verksamheten –  en verksamhet som betyder mycket för de som är knutna till den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!