Fullt fokus på kost och motion

Träningsexperten Lovisa "Lofsan" Sandström drog 100 åhörare till Sparbanken under den pågående Hälsoveckan.

Ted Starkås (S), kommunstyrelsens ordförande, klipper band. Sparbankschefen Håkan Eriksson och kommunchefen Monika Hallberg hjälper till.

Ted Starkås (S), kommunstyrelsens ordförande, klipper band. Sparbankschefen Håkan Eriksson och kommunchefen Monika Hallberg hjälper till.

Foto: Privat

Valdemarsviks kommun2019-09-04 11:45

Hälsoveckan inleddes på måndagen och på tisdagen hölls invigningen av den nya kultur- och hälsoslingan, som följdes av en "Sparbankspromenad" och en föreläsning med Lovisa Sandström.

Ted Starkås (S), kommunstyrelsens ordförande, klippte band under överseende av Sparbankschefen Håkan Eriksson och kommunchefen Monika Hallberg. Slingan mäter drygt tre kilometer och har flera faktaskyltar längs vägen. Enligt Ted Starkås är hälsotrenden på frammarsch. Därför är kommunen med och stöttar insatserna för förbättrad folkhälsa.

– Här finns också en kortare variant anpassad för rollatorer och barnvagnar. På slingan passade vi på att haka på med  tipspromenad. På lördag under Sparbanksdagen fortsätter vi med fler hälsoteman, säger Håkan Eriksson.

Föreläsningen med Lovisa "Lofsan" Sandström lockade ett 100-tal besökare. Hon pratade bland annat om stress och att vara "hälsoklok", det vill säga att tänka långsiktigt vad gäller träning och kost och börja med daglig fysisk aktivitet istället för att gå ut och köra stenhårt med sikte på Klassikern (cykling, simning, löpning, skidåkning) eller Vasaloppet.

Lovisa Sandström betonade att man inte ska börja med att plocka bort det goda som förgyller livet; fredagsvinet, charktallriken eller lördagsgodiset. Välj hellre bort bjudbullen på jobbet eller den oplanerade chokladbiten i mataffären.

Emelie Nisu, hälsoutvecklare, Valdemarsviks kommun:

– Det finns större risk för ohälsa om man tränar intensivt tre dagar i veckan jämfört med de som rör på sig dagligen. Detta på grund av att de som tränar hårt – men inte varje dag – har större risk för skador samt är ofta passiva mellan sina pass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!