Viltolyckorna ökar i takt med att vissa sorters vilt, nu framförallt vildsvin, rådjur och hjort, blir allt fler. Ett sätt att parera detta – åtminstone på våra större vägar – är att sätta upp viltstängsel, för att därigenom förhindra viltet att komma upp på vägbanan.
I Valdemarsviks kommun finns viltstängsel uppsatt längs med E22 från norra Valdemarsviksinfarten till Gata i Söderköpings kommun. Söder om Valdemarsvik och även fortsättningsvis ner i Västerviks kommun saknas dock viltstängsel, en vägsträcka där det sker många olyckor med vilt.
I slutet av augusti uppgav Trafikverket i en intervju med Västerviks-Tidningen att det inte skulle bli något viltstängsel vid Mommehål utanför Västervik, trots alla viltolyckor.
– Efter reportaget tog det bara två dagar innan jag blev kontaktad av Trafikverket om en faunagrupp, säger Roger Lundberg från Gamleby, en av flera som bistår utredarna med lokalkännedom och lokal fakta.
Faunagruppen bidrar med information om hur djuren rör sig i området och var olyckorna sker.
– Det är inte bara att sätta upp ett stängsel, utan man måste se till att det finns en säker övergång för djuren. Annars är det risk att man bara flyttar problemet, säger Roger Lundberg.
Stefan Berg är utredningsledare på Trafikverket. Han vill inte lova till hundra procent att det verkligen blir ett stängsel.
– Inget är klart förrän utredningen är klar, men det är en prioriterad sträcka i och med att vi gör en utredning på den.
Om det blir ett stängsel blir det sannolikt av en typ med mindre maskor nertill, som stoppar fler sorters djur från att ta sig ut på vägen.
I Valdemarsviks kommun är det alltså viltstängsel längs med större delen av E22, men inte heller detta är någon garanti. Under 2019 fanns åtminstone 42 viltolyckor registrerade hos Nationella Viltolycksrådet, varav majoriteten skett mellan Valdemarsvik och Ringarum där det alltså finns viltstängsel.
– De kommer in ändå, det är alla av- och påfarter där många är för dåligt avskärmade, säger Sören Kjellgren, samordnare samt eftersöksjägare på Nationella Viltolycksrådet.
– Det är ingen 100-procentig säkerhet. Jag såg i somras en skylt där det stod "här börjar viltstängsel" och det har jag lyft med Trafikverket, för det tycker jag är att ge trafikanterna en falsk känsla av säkerhet.