"En svår fråga som splittrar kunderna"

Debatten om tiggerimotionen i Valdemarsvik har nått Stockholm. Svensk Handel centralt sluter upp bakom de lokala köpmännens vardag.

"Det är ingen bra väg att gå att ge handlarna i uppgift att ta hand om ett samhällsproblem", säger Hans Tjernström, presschef för Svensk Handel.

"Det är ingen bra väg att gå att ge handlarna i uppgift att ta hand om ett samhällsproblem", säger Hans Tjernström, presschef för Svensk Handel.

Foto: PMAGI AB

Valdemarsviks kommun2019-09-25 16:00

– Vår inställning är att det inte är en bra väg att gå att ge handlarna i uppgift att ta hand om ett samhällsproblem. Det måste politikerna lösa på nationell nivå. Samtidigt är det en svår fråga som splittrar kunderna. Vissa kunder är av den uppfattningen att handlaren i sympati borde göra mer för att hjälpa personen ifråga. Andra pekar på att det är ett oönskat inslag och att tiggaren borde köras iväg. Vad som än görs blir det fel, säger Hans Tjernström, presschef för branschorganisationen Svensk Handel.

Kommunstyrelsens ordförande, Ted Starkås (S), säger att det inte handlar om att skjuta över problemet till handlarna.

– Snarare skjuter vi frågan uppåt i leden. När vi i kommuner förbjuder eller beslutar om tillstånd ger vi oss på de som sitter och tigger vilket jag tror kan göra det värre för dem. Genom att hitta en nationell plan för det kan vi förhoppningsvis få deras hemländer att ta sitt ansvar eller i alla fall skapa något som kan vara hållbart och göra verkan nationellt.

Han håller med om mycket som sägs i debatten, men att orsaken till problemet måste åtgärdas.

– Vi ska inte slå på dem som redan ligger ner och förbjuda någon att sitta utanför en affär med en pappmugg i handen. 

Hans Tjernström anser att det blir fel att lokala handlare får bekymret i knät när politikerna – som han menar det – duckar i frågan.

– Frågan är svår och komplex. Svensk Handel vill se en större tydlighet.  Butikerna jobbar med service och att kunderna ska ha det bra. Men den här typen av situation är svårhanterlig och påverkar butikerna negativt,  utvecklar Tjernström.

I Valdemarsvik sköt diskussionen fart när Moderaterna och Landsbygdspartiet Oberoende lämnade in en gemensam motion om tiggeriförbud på kommunfullmäktigesammanträde i maj. Debatten fick nytt liv när företagaren Margot Kulin, skrev brev till kommunen i ett försök att få politiker och tjänstemän att ta tiggeriproblemet på allvar och förbjuda det.

– Det finns kunder som drar sig för att gå in i vissa butiker och det är inte bra. Så ska vi inte ha det, säger hon.

Hans Tjernström igen:

– Som vi ser på saken ska det inte bli en börda för handlarna när ingen annan agerar. Men återigen måste vi ha respekt för att det är en komplicerad fråga när vi i grunden vill att alla ska vara välkomna till en butik.

Kommunstyrelsen röstade den 9 september på att avslå motionen om att införa tiggeriförbud. Frågan avgörs slutligen av kommunfullmäktige den 28 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!