Ella valdes till årets lucia

På onsdagen lottades årets lucia bland de sju tärnorna. Det blir Ella Karlsson från Gusum som får uppdraget som årets ljusdrottning.

Årets luciatåg: Maja Österholm, Gry Persson, Elsa Tholander, Ella Karlsson (som är årets lucia), Ella Eriksson och Alice Karlsson. Saknas på bilden gör Linn Sjölander.

Årets luciatåg: Maja Österholm, Gry Persson, Elsa Tholander, Ella Karlsson (som är årets lucia), Ella Eriksson och Alice Karlsson. Saknas på bilden gör Linn Sjölander.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsviks kommun2019-12-05 19:00

Det är onsdagseftermiddag och på andra våningen i Sjöhuset har sju tjejer från årskurs nio på Vammarskolan samlats. Här ska årets lucia lottas fram, men innan det är dags för det passar flera av dem på att få i sig lite mat. Här finns också Teresia Karlsson och Madeleine Forsberg som står bakom Valdemarsviks lucia.

– Det är sju år sedan som jag fick frågan om jag kunde ta över luciafirandet för då hade det inte varit något på några år, berättar Teresia Karlsson som tillsammans med Madeleine nu lägger ner en hel del tid på det här evenemanget.

Luciatåget rekryteras alltså bland niondeklassarna på Vammarskolan.

– Vi sätter upp ett anslag på skolan och så får de som är intresserade skriva upp sig. Sedan blir det en hel del träningar, vi börjar sjunga ganska snart efter höstlovet, säger Teresia Karlsson som tillägger att det är Charlie Hallingström som står för musiken och kompandet.

– Det blir de klassiska lucialåtarna, men också några inte så vanliga.

De känner sig lugna över att det kommer att gå bra, årets gäng är flitiga med att delta på träningar och tar uppgiften på allvar. Men det blir en hel del att göra nästa vecka och även flera framträdanden dagarna efter lucia.

– Det första framträdandet är redan den elfte december, men mest jobb blir det förstås luciadagen då första framträdandet blir halv åtta på morgonen. Sedan kör de 12–13 uppträdanden under dagen ute på företag och vårdinrättningar, berättar Teresia Karlsson, som tillägger att arrangörerna är tacksamma för alla sponsorer som stöttar firandet.

Så är det äntligen dags för lottningen: Teresia skriver upp tjejernas namn på små pappersbitar och sedan rör Madeleine om i burken innan Teresia drar en lapp, vecklar upp den och läser:

– Ella Karlsson.

Vi tar några ord med den blivande lucian som bor i Gusum. Det visar sig att orsaken till att Ella anmälde sig är att hon gillar att sjunga och dessutom har musik i familjen, framförallt genom pappa som är gitarrist och sångare.

– Jag tänkte att det här kunde vara kul. Jag har uppträtt på Gusumsdagarna och sånt och så går jag på sånglektioner hos Titanix-sångerskan Maria Rolf, berättar Ella Karlsson, som aldrig varit Lucia förut men tycker att det ska bli en kul erfarenhet.

Nu väntar en veckas ytterligare sångövningar innan Ella och de övriga i luciatåget får några hektiska dagar som ljusbringare och skönsångare.

Ella Karlsson, så heter Valdemarsviks lucia för 2019.
Ella Karlsson, så heter Valdemarsviks lucia för 2019.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!