Ett antal intresserade samlas på Valdemarsviks bibliotek tidig måndagskväll. Här ska nämligen Hannes Carlsson berätta om Gusums bruks historia, men också lite mer specifikt om mässingstillverkningen som skedde här under en period av bruket.
Gusums bruks historik sträcker sig långt tillbaka i tiden.
– Det startade redan 1652 och var igång till konkursen 1988, berättar Hannes Carlsson innan föredraget ska börja.
I en liten ort som Gusum får naturligtvis ett bruk stor betydelse för de som bor där.
– Ja, som mest jobbade det väl över 650 personer där så det är klart att det blev en smäll när bruket försvann, säger Hannes Carlsson.
Han börjar sitt föredrag med att rada upp ett stort antal av de produkter som tillverkats vid Gusums bruk genom tiderna:
– Kanoner, knappnålar, gem, hyskor, hakar, strumpebandshållare, luskammar, kandelabrar, trådspik, blixtlås, knivar och gafflar. Det var betydligt mer än blixtlås som tillverkades vid Gusums bruk, säger Hannes Carlsson som bedömer att det handlar om allt som allt över 10 000 produkter.
Allt började alltså 1652 då det startades ett "stycke-bruk" i Gusum, av vallonättlingen Henrik de Try. Det handlade alltså om kanontillverkning. Men just denna tillverkning blev inte så långvarig – det blev däremot brukets livslängd som sträcker sig över 335 år.
– En viktig produkt över tid var knappnålar, som man började tillverka 1742 och höll på med till slutet av 1950-talet. Någon räknade ut att fram till 1953 hade bruket spottat ur sig 214 miljarder knappnålar, berättar Hannes Carlsson.
Han övergår till tillverkningen av mässingsprodukter som startade 1881 och pågick till 1925. Här har Hannes Carlsson själv gjort ett stort jobb med att hitta mässingsprodukter från Gusums bruk i samband med arbetet med boken "Gusums Bruk, mässingsprodukter 1881–1925" som släpptes i maj i år.
Han hinner naturligtvis också gå igenom blixtlåstillverkningen.
– Det är väl det som Gusum är mest känt för, säger Hannes Carlsson, som är tacksam över att Gusums bruk varit så bra på att dokumentera sin verksamhet.
– Det har gjort att det varit lätt att hitta uppgifter om order, produkter och annat genom årens lopp, förklarar Hannes Carlsson som får en applåd efter föreläsningens slut av publiken, där flera har egna erfarenheter av bruket medan det fortfarande var igång.