24-åringen från Gryt, son till tidigare miljöministern och EU-parlamentarikern Lena Ek (C), kommer närmast från ordförandeposten i Centerns ungdomsförbund. I söndags – när alla riksdagsrösterna hade räknats – stod det klart att han får Centerpartiets enda mandat från Östergötland.

– Jag är förstås laddad och väntar på att få sätta ingång det politiska arbetet. Jag kommer från ett högt tempo under en intensiv valrörelse, säger han.

I fortsättningen är det heltid med riksdagsgruppen, organisation runt partiarbetet och utskotten som gäller. Nu sätts formerna för riksdagsarbetet.

Han har en lista med saker som han vill ha gjort fram till 2022.

– Bara inom miljöområdet kanske det är ett 20-tal punkter. Räknar vi in alla frågeställningar kanske vi pratar om närmare 100.

Magnus Ek talar engagerat om infrastrukturen i Östergötland, där han anser att både tåg- och vägtrafik kommer att behöva investeringar. Bredband är ett annat kärt ämne. Han vill inte att kopparnätet ”släcks” förrän man vet att alternativet fungerar.

– Jag skulle inte säga att det är för lite sunt förnuft i politiken. Min uppfattning är att de allra flesta människor som blivit invalda i politiken är förnuftiga människor som vill väl. Sedan kan det bli problem med att mäkta med att hinna bygga upp den politiska viljan för att reda ut alla stora utmaningar. Ta bara frågan om att rusta elnätet för att öppna och ställa om till en stor andel förnybar energi. Om 27 år pratar vi nollutsläpp. Nu måste vi sätta fart!

Är du bekväm inför det som komma skall?

– Mycket bekväm. Fördelen med att ha jobbat som ungdomsförbundsordföranden under den förra mandatperioden är att arbetet har skett nära riksdagsgruppen. Av våra 31 ledamöter känner jag 30. Jag tycker att jag har bra koll och ett litet försprång jämfört med andra som också är nya.

När Magnus Ek nu har fått några dagars distans till valresultatet börjar nya tankar ta form inför riksdagsarbetet.

– Det här valet har inte haft någon stor dominerande fråga, till exempel skolan, utan det blev mera ”spretigt”. Istället kom det att handla mer om värderingarna bakom politiken, något vi inte har pratat så här mycket om på länge i Sverige.