Nu är nya parken invigd

"Det känns fantastiskt, en stor glädje att kunna ge Gusumsborna det här”. Det sade Martine Christensen Odenhall, samhällsbyggnadschef, Valdemarsviks kommun, på invigningen av Gusums Brukspark i fredags.

13 oktober 2018 18:00

Det blev en sommarvarm invigning med möjlighet att prova aktiviteter,fika, äta korv och trivas. Parken omfattar 20 000 kvadratmeter med lekplats, padelbana, utegym, med mera, som kommunen anslagit tre miljoner till och skapat i samråd med Gusumsborna.

Glad var också kommunalrådet Ted Starkås (S) som invigde och klippte blågult band.

– Jag är uppväxt här i Gusum och tycker det är väldigt glädjande att vi nu har den här fina lekplatsen och padelbanan här.

Padelbanan, multiarenan, är tillverkat av företaget på andra sidan Gusumsån, RK Teknik. Förutom padeltennis finns även möjlighet till andra racketsporter samt basketkorgar.

– Vi har mest aktiviteter på den här delen av området och lite lugnare miljö längre bort, säger Martine Christensen Odenhall.

Men mer ska komma, lovar hon.

– Vi ska plantera flera träd redan i höst.

Ett område för alla åldrar, vare sig man vill ta en promenad, motionera eller leka. Bland de som föredrog lekplatsen var Milas två år som var på invigning med mamma Cornelia Hedendahl.

– Roligt att det här finns att gå till, säger Cornelia Hedendahl.

Gusums Bruk drev mässingtillverkning från mitten av 1600-talet vilken koncentrerades hit på 1870-talet. Utsläpp gjordes direkt i Gusumsån av gifter som arsenik, cyanid och bly. Tider långt ifrån dagens miljökunskap. Bruket gick i konkurs 1988 men till mitten av 1990-talet bedrevs flera mindre verksamheter till början av 2000-talet då lokalerna övergavs. Flera ägarbyten och konkurser försenade kommunens möjligheter att äga och åtgärda området.

Men den 15 april 2010 kunde det symboliska spadtaget tas för rivning och sanering. En 100-miljoners projekt som tog sex år där Naturvårdsverket stod för huvuddelen och Valdemarsviks kommunen för fem miljoner.

Den 23 juni 2016 invigdes det färdigsanerade området av landshövding Elisabeth Nilsson och parkplaneringen kunde börja.

– Vid den invigningen fick vi se en film på hur det hade sett ut, som en spökstad sista åren, annars är det lätt att glömma vilken otrolig förvandling som gjorts, säger Bertil Eklund (NB).

För den röda ladan på området finns dock inga beslut ännu.

– Det är en annan historia, säger Martine Christensen Odenhall.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anne-Marie Karlsson