Musiken får dementa att minnas igen

Bara för att vi blir äldre så minskar inte lusten till upplevelser. Det tar nu kommunen fasta på.

5 mars 2019 11:55

Nystartade projektet Café Gärna slår fast att musik har god hälsoeffekt på äldres välmående. Inom demensvården väcker musiken livsglädjen till liv. Att få lyssna på musik och sång som man tidigare lyssnat till väcker minnena till liv. Särskilt om det också finns möjlighet att sjunga med.

– Det visar vilken stimulans och livsnjutning musiken har på våra äldre. Det är en fröjd att se när de sjunger med i "Teddybjörnen Fredriksson", äldre låtar med Vikingarna och önskar gamla låtar från förr. Det här är en mycket värdefull aktivitet som vi verkligen ska värna om att få ha på alla våra boenden, säger Mi Carlsson, enhetschef för Ringgården, Ringarums och Gusums hemtjänst samt boendesamordnare.

– Det häftiga med musiken är att även om man har tappat språket som demenssjuk så kan man ibland fortfarande sjunga. Då kan språket fungera, säger Kerstin Johansson, enhetschef för Åldersro och hemtjänsten i Gryt samt ansvarig för dagverksamheten för dementa.

Irené Karlsson är Silvia-syster – en undersköterska som studerat specialisering i demensvård – och berättar att omvårdnaden emellanåt går lättare att genomföra ifall man nynnar och avleder under arbetet.

– Musik har jättestor betydelse för människor, men framför allt för dem med demenssjukdom. Musik väcker massor av minnen, när han eller hon hörde musiken, hur man mådde, vem jag var tillsammans med och var någonstans vi var, säger Irené Karlsson.

Personer med grav demenssjukdom reagerar ofta med motsträvighet och aggressivitet under omvårdnad. Men en studie från Mälardalens högskola från 2011 visar att aggressiviteten minskar när vårdpersonalen under morgontoaletten sjöng för och tillsammans med dem (så kallad vårdarsång). Att sjunga förbättrade även kommunikationen och mötet mellan personer med demens och deras vårdare, uppges det i rapporten.

Lena Marmstål Hammar, universitetslektor i vårdvetenskap, förklarar:

– Musiken är direkt länkad till våra känslor. Sången är en stor del i alla kulturer och något som följer med oss från vaggan till graven. Varför inte använda sången som ett gemensamt kommunikationsmedel när det traditionella talet inte är möjligt? Det visar sig att personer med demens ofta kommer ihåg saker som hände långt tillbaka och ofta musik från ungdomstiden.

För personalen handlade fördelarna om ökat självförtroende och att andas rätt medan de sjöng under det fysiskt ansträngande arbetet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa