I november fick hon pris på Inspirationskvällen i Folkets hus. Kommunstyrelsens ordförande, Erland Olauson (S), överlämnade blommor och diplom till Beparts vd Cecilia Schultz som belönades i kategorin En ung bra företagare. Redan i juryns motivering slås det fast på kontrasterna i hennes vardag.

– Jo, det blir oftast på ett annan sätt. Många kunder blir förstås snopna till en början, men för det mesta har vi roligt. Jag är nog mjuk att möta.

Hon gillar jargongen och möter grabbigheten med branschkunskap och hårda fakta. Cecilia har skinn på näsan och säljresultaten talar sitt tydliga språk.

Artikelbild

| Kunnig. Cecilia Schultz kan och förstår lantbruksvärlden.

– En del vill testa min konkurrens. Då släpper jag garden, följer med och tar ingen strid. Nio kunder av tio är äldre män. Min styrka är att känna av läget och skapa kontakt och förtroende. Jag förstår lantbruksvärlden och känner till problemen med utgödsling och krånglande balpressar. Det ger respekt. Jag visar att vi spelar i samma liga. Huvudsaken är att det blir affär och att jag får sälja våra produkter (kompaktlastare, vallmaskiner, kedjor och dumpervagnar etc).

Ett bevis på Cecilia Schultz säljkunnande är att hon förra året sålde ett 30-tal nya Avant-maskiner ur återförsäljaren Nordfarms produktutbud.

– Det är ett mycket bra resultat som ensamsäljare. Men vägen är inte alltid spikrak. Det är hård konkurrens och lantbruksmarknaden har länge jobbat i motvind. I dessa lägen kan jag som kvinna "tagga till" lite extra när jag vet att ingenting är omöjligt.

I nästa mening berättar hon om uppväxten som äldst i syskonskaran och ”pojkflicka”. Redan i unga år körde hon maskiner medan teknikintresset grodde.

Artikelbild

| Fick pris. Cecilia Schultz under Inspirationskvällen. Moderatorn Ellinor Persson intervjuade henne.

– Skulle frågorna bli alltför komplicerade eller invecklade har jag bra back-up att luta mig mot. Men mycket löser vi själva – jag och kunden.

Cecilia är uppväxt på en gård utanför Ringarum med mamma, pappa och två yngre systrar. Familjen hade mjölkproduktion när hon växte upp.

Efter tre år på De Geer-gymnasiets naturvetenskapliga program i Norrköping läste hon vidare till maskiningenjör i Linköping. Den tvååriga utbildningen fokuserade på produktion och konstruktion inom näringslivet. För fem år sedan anställdes hon som säljare hos Bengt Svensson på Bepart AB. När Bengt Svensson senare pensionerades köpte Cecilia Schultz bolaget (2014) och driver det numer i egen regi.

– Idag har jag en anställd, ett dotterbolag med en anställd, en verkstadslokal, och beräknas omsätta cirka 20 miljoner kronor om några år.