Det första man hör när entrédörren till Sparbankshallen slås upp är smällarna när ishockeypuckarna slår i sargen.

– Det blir mest att åka runt och skjuta med puck och klubba. Men kul är det, säger Isak Karlsson, elva år, från Västervik.

Pappa Jonas Karlsson berättar att vårsäsongen slutade i april, men att det tränades ända fram till midsommarveckan. Nu förbereder sig de unga spelarna för höstuppstarten och isträningen som drar igång runt månadsskiftet juli/augusti i Västervik. Längre fram så drar seriespelet igång.

Artikelbild

| Isak Karlsson och Edvin Svensson är klara med måndagens ispass. Daniel Karlsson och Wilmer Karlsson stod redo för hemresan till Västervik.

– Det är min första semesterdag. Men det är absolut värt det. Ishockey är en bra sport och en god grund i pojkarnas uppfostran.

Isak Karlsson:

– Vi hinner med att njuta av sommarlovet också. Självklart badar vi, berättar han och får medhåll av kompisen Edvin Svensson, tio år.

På andra sidan rinken står Helene Lindgren, Mogata, och pushar på dottern Nova och hennes kompis Nelly innan tjejerna åker ut på isen.

Artikelbild

| Edvin Svensson och Isak Karlsson kommer gärna tillbaka till Valdemarsvik.

– Vi kollade evenemangskalendern på Valdemarsviks kommun och såg att ishallen var öppen. Det måste vi förstås testa trots att det är sommar.

När träningstiden lider mot sitt slut släpper tjejerna den trygga sargen och skrinnar iväg över isen där två unga ishockeyspelare värmer upp.

– Oj, det var halkigt, utbrister Nova och vänder tillbaka till mamma igen.

Tord Andersson, ordförande i Waldemarsviks IF:s ishockysektion, framhåller samarbetet mellan Valdemarsviks kommun och idrottsföreningen.

– En liten kommun som Valdemarsvik – med tanke på det geografiska läget och att vi har en ishall – behöver marknadsföras utifrån träningsmöjligheterna. Att ishockeyföreningar kommer till Valdemarsvik för att träna, äta och övernatta ger inkomster för ortens företag.

Han berättar bland annat att idrottsledare drar ihop barn från olika klubbar för att tillsammans ordna med några träningsdagar i Valdemarsvik.

Ishallen har varit öppen sedan den 1 juli. Målsättningen är att ha hålla öppet för träningsdagar och allmänhetens åkning fram till säsongen börjar.

– Sommararrangemanget är toppen. Att kunna erbjuda isträning redan i juli är förstås en fjäder i hatten för kommunen, säger Tord Andersson.

Nu är det även klart att TV puck-spelare från Skåne, Göteborg, Småland och Östergötland möts i en förturnering innan TV-pucken startar i höst.

– Vi räknar med 30 spelare och ledare från varje län. Det innebär att det blir fullbokat i Grännäs stugor och hos Bed and Breakfast i Valdemarsvik.