"Han kallar oss för nazister"

Göran Karlsson (C) kallade moderater och företrädare för Landsbygdspartiet oberoende för "brunskjortor" på sociala medier sedan partierna lämnat in en motion till kommunfullmäktige om ett lokalt tiggeriförbud.

11 juni 2019 18:00

LÄS MER: Förslaget: Inför tiggeriförbud

Motionen som lästes upp på fullmäktigesammanträdet den 27 maj och lämnades in som arbetsordningen föreskriver var kortfattad:

"Tiggeri är inget lämpligt sätt att försörja sig på. Dessa människor utnyttjas ofta av kriminella och hjälpen ur deras fattigdom är deras hemländers ansvar. Därför yrkar jag/vi på att ett förbud mot tiggeri införs i Valdemarsviks kommun".

Anna Nilsson (M) är kritisk mot Göran Karlssons utspel.

– Det här är inte okej. Den här typen av samtalsklimat kan vi inte ha. Han kallar oss för nazister och vi har tidigare styrt tillsammans i 30 år. Som politiker måste vi kunna lyfta och diskutera olika frågor från alla håll och aspekter. Vi vill lyfta tiggerifrågan längre bort än köksbordsdiskussionerna. På sina håll är tiggeriet ett bekymmer. Om inte ens vi politiker får lov att diskutera det eller slöjförbud i skolan vem ska då göra det? Om politiker beter sig så här mot varandra vad ska då allmänheten tro? Jag vill inte spä på politikerföraktet.

Även Lars Lundqvist (LPo) tycker att Göran Karlssons ordval var olyckligt.

– Det här får stå för Göran Karlsson, men oavsett om man är gruppledare eller privatperson bör han tänka sig för hur han uttalar sig. Den här debatten ska inte föras på sociala medier. Vi pratar om utsatta människor som kanske inte alla gånger är i Sverige av egen fri vilja.

Göran Karlsson tar kritiken med ro. Han förklarar att kommentaren skrevs i affekt, men han ångrade senare ordvalet och raderade inlägget.

– Ordet "brunskjortor" passade förstås ingen, några kände sig påhoppade och det backade jag på. Men jag blev förbannad. I mina ögon är det här ingen kommunal fråga. Diskussionen kring motionen kommer förstås att ta ny fart vid nästa möte efter sommaren, förklarar han.

Ångrar du ordvalet?

– Det kändes rätt för stunden och jag brukar inte backa. Men med facit i hand och diskussionen efteråt förstår jag att många blev irriterade innan det ebbade ut. Moderaterna och Landsbygdspartiet har förstås den demokratiska rättigheten att ställa motionen, men i mitt tycke gjordes det i fel forum. Jag anser inte att det här ska hamna på vårt bord. Polisen har redan medlen som behövs för att stävja den här typen av aktiviteter som motionen handlar om. M och LPo borde förstå bättre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard W Larsson

Ämnen du kan följa