Gatuchefen: "Vi pratar om stora pengar"

Frågan kommer närmare och närmare. Har kommunen råd att ha kvar ett badhus?

Badhuset i Gusum står inför stora renoveringskostnader. Utredningar pekar mot cirka 35 miljoner kronor. Om arbetet blir verklighet kommer badhuset att hålla stängt under 18 månader.

Badhuset i Gusum står inför stora renoveringskostnader. Utredningar pekar mot cirka 35 miljoner kronor. Om arbetet blir verklighet kommer badhuset att hålla stängt under 18 månader.

Foto: Fredrik Jonson/arkiv

Gusum2019-09-25 20:00

I våras beslutade kommunstyrelsen att en ny badhusutredning skulle göras. I förra veckan presenterades sammanställningen för kommunstyrelsens arbetsutskott. Kostnaden lär hamna på cirka 35 miljoner kronor.

– Redan 2010 visste vi att det mesta i simhallen var dåligt och att livslängden på fastigheten hade passerats. Det håller inte att reparera en läckande bassäng för tio miljoner kronor när inte badhuset är tillgängligt och anpassat för alla. Ett storleksmässigt nytt badhus kostar 80-100 miljoner kronor, säger Mikael Jonsson, kommunens gatu- och fastighetschef.

Han delar in ett eventuellt renoveringsprojekt i tre delar: en ny planlösning för att göra badet tillgängligt för alla ur ett handikappperspektiv, helrenovering av bassängen samt ett uppdaterat vattenreningssystem för att möta moderna inomhusmiljökrav på ventilation. Under den beräknade projekttiden på cirka 18 månader kommer badhuset vara stängt.

– En stor orsak till att bassängen har korroderat är att temperaturen i badhuset har legat på 31 grader och det klarade inte det gamla avfuktningsaggregatet. De senaste årens höjda vattentemperaturer har inneburit ökad luftfuktighet som i sin tur medfört fuktskador på byggkonstruktioner. Betong- och rostskador går att hitta på bassängkanter och skvalprännor, säger Mikael Jonsson och fortsätter:

– Jag förstår att det finns en nytta med ett badhus, men vi pratar om stora pengar. Samtidigt har Valdemarsviks kommun andra kostsamma utgifter att ta hand om; kajen i Fyrudden och Odal-kajen, Fifalla-kulverten och ett nytt reningsverk.

Det 650 kvadratmeter stora badhuset med en 12,5 meters bassäng stod klart 1964. Årligen tas 13 000 besökare emot mellan september och maj. Under högsäsong (oktober–april) kommer ett 30-tal grupper (simskole- och pensionärsgrupper) kontinuerligt. Här finns möjlighet till vattengymnastik och bassängträning för personer med funktionsnedsättningar.

När vi tittar förbi badhuset på onsdagen har Siv Svenman och hennes väninnor precis druckit förmiddagskaffe. Alla är överens om att fastigheten inte bara är en social samlingspunkt på orten. Simundervisningen gör stor nytta.

– Det är smidigt att kunna åka hit istället för att behöva ta sig ända till Norrköping eller Finspång, berättar Siv.

Badvärden Katarina Andersson får höra mycket uppskattning om småskalighet, familjekänsla och bra friskvård.

– Familjer som badar på fredagar brukar byta om till pyjamas på barnen innan de åker hem och stoppar dem i säng.

Förmiddagsfika. Badvärden Katarina Andersson serverar Siv Svenman.
Förmiddagsfika. Badvärden Katarina Andersson serverar Siv Svenman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!