Drömmen om en cykelled lever än

Sakta men säkert håller planerna på en cykel- och vandringsled mot Söderköping att växa fram.

Vid banvallen intill Frörum behövs det fällas träd.

Vid banvallen intill Frörum behövs det fällas träd.

Foto: Hannes Carlsson

Valdemarsvik2019-04-01 21:00

Bakgrunden är ett medborgarförslag från Gusumbon Arne Nordlin som lämnades in i november 2015. Idén bygger på att banvallen mellan kommunerna görs i ordning i etapper. Cykling på bilfria vägar är säkert och bidrar till hälsa och miljö.

Banvallen mellan Valdemarsvik och Gusum är redan flitigt utnyttjad. Banvallen mellan Gusum och Ringarum är körbar i ett par kilometer men dock inte sammanhängande.

Att färdigställa leden mellan Ringarum och Söderköping kräver ett omfattande arbete som sedan knyter an både till Norrköping och längs Göta kanal. Arne Nordlin ser framför sig den färdiga ihopkopplingen som en kommande turistled.

Tjänstemannen Hannes Carlsson, Valdemarsvik kommun, har gjort vissa kostnadsberäkningar och hämtat hem prisuppgifter. Det står redan på ett tidigt stadie klart att projektet – som han benämner Hammarkindsleden – kommer att kosta många miljoner kronor att driva fram.

– Sträckan Gusum-Ringarum skulle gå på 2,8 miljoner kronor vilket är en för stor summa för kommunen. Kustlandet välkomnar idén som ligger helt i linje med deras önskemål men deras maxgräns är två miljoner kronor. Idag funderar vi på sträckan Gusum till Yxningens Camping. Argumentet är att vi får en säker cykelväg för barn och ungdomar som vill cykla till badet för en kostnad av 500 000 kronor. Nästa projekt blir att ordna sträckan från campingen till Ringarum. Jag och många andra delar intresset för cykelturism. Det är riktigt stort, berättar han.

Enligt Hannes Carlsson skulle en "banvallsrenovering" mellan Valdemarsvik-Söderköping öppna för betydligt större satsningar.

– Då är det redan färdigt mot Norrköping samt att det går att cykla till Motala längs kanalen. Även Västervik verkar vara intresserade av idén att bli sammankopplade. Därifrån tar man sikte på Kalmar och Öland.

Men för att nå så långt kostar det förstås åtskilliga miljoner kronor. Han ger som ett jämförande exempel på vad det kostar idag att anlägga en regelrätt gång- och cykelväg genom ett vanligt samhälle.

– Jag gissar att raksträckan från OKQ8 och in mot Ringarums centrum kostar ett par miljoner kronor. I förhållande till det är inte så dyrt men då pratar vi varken asfalt eller belysning. Ur ett turistperspektiv fungerar det med hård jord eller grus för att rida, cykla eller gå.

Han ser framför sig ett turistpaket med cykel från Söderköping till Valdemarsvik, båt till Mem och cykel tillbaka till Söderköping.

– Om bara de geografiska förutsättningarna finns så går det att hitta på mycket!

Klarälvsbanan – det goda exemplet

Den nedlagda järnvägen mellan Karlstad och Hagfors är idag en populär aktivitetsled. Det var Deje kommun som först såg möjligheterna för den egna befolkningen. Forshaga och Karlstad färdigställde respektive bandelar innan Munkfors och Hagfors gjorde i ordning resten i ett gemensamt projekt. En mindre rälssträcka finns kvar för dressinåkning. Klarälvsbanan har marknadsförts i Sverige och Holland i två EU-projekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!