Dansshow ska väcka barnens tankar

30 minuter med Hopp-1 lämnar ingen oberörd.

Tea och Sofia Harryson från danskollektivet Blauba bjuder på ett fartfyllt genrep hos Tryserums friskola.

Tea och Sofia Harryson från danskollektivet Blauba bjuder på ett fartfyllt genrep hos Tryserums friskola.

Foto: Rikard W Larsson

Tryserum2019-09-03 21:00

Sofia och Tea Harryson från det Norrköpingsbaserade danskollektivet Blauba är fulla av liv och energi. Elever och personal från Tryserums friskola fick på tisdagen vara med på genrepet inför onsdagens premiär av Hopp-1 i Linköping. 

Det bjöds på en 30 minuter lång fartfylld föreställning där samspelet mellan elever och rollfigurer är påtagligt. Allt inramat av spännande elektroakustisk musik, hoppövningar, udda dräkter och en proffsig koreografi som löper som en varm röd tråd.

– Vi hoppas förstås att föreställningen väcker tankar. En del svar blir lätta, men här handlar det också om att frågan verkligen får landa, säger Sofia Harryson.

– Beroende på elevernas ålder blir det olika svar på var hoppet sitter. Vi ser hur barnen tänker till, kontrar Tea.

Hopp-1 är en interaktiv klassrumsföreställning för låg- och mellanstadiet och särskolan. Projektet startade i våras när kollektivet besökte skolor i Norrköping och Linköping för att prata om föreställningens tema: Hopp. 

Mötena kom senare att påverka inriktningen på framförandet. I juni besöktes Island för att arbeta med maskören och kostymören Aldis Davidsdottir och träffa barn i Reykjavik för att få återkoppling på det som skapats. Nyligen inleddes den sista skapande perioden samt elevmöten på Skarphagsskolan (Träningsskola), Ljungbroskolan och Tryserums friskola. Under elevmötena så visas, pratas och prövas tankar och idéer tillsammans.

Hopp-1 är Blaubas 14:e produktion sedan starten 2008. Kollektivet stöttas bland annat av Region Östergötland, Norrköpings och Linköpings kommuner, Nordisk Kulturkontakt och Svensk-isländska samarbetsfonden.

Hopp-1 dansar genom klassrummet.
Hopp-1 dansar genom klassrummet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!