Valdemarsvik lämnar Fairtrade City

Valdemarsvik avslutar sitt engagemang i Fairtrade City – en internationell organisation som strävar efter att bidra till en hållbar konsumtion och värnar om både människan och miljön.

Valdemarsvik avslutar sitt Fairtrade City-samarbete.

Valdemarsvik avslutar sitt Fairtrade City-samarbete.

Foto: Möller/TT

Valdemarsvik2023-03-16 15:00

På måndagens kommunstyrelsesammanträde togs beslutet att Valdemarsvik avslutar sitt engagemang i Fairtrade City. 

– Det här arbetet har legat nere i ett antal år, så egentligen handlade det om ifall vi ska starta upp det på nytt. Då säger vi att vi avslutar det. Det finns dels lite ekonomi i det och dels flera sätt att arbeta med de här frågorna, säger kommunstyrelsens ordförande, Per Hollertz (M).

Fairtrade City är en diplomering av kommuner som engagerar sig för en etisk konsumtion och rättvis handel. Diplomeringen innebär bland annat att kommunen lever upp till kriterier för strategiskt arbete, ställer hållbarhetskrav i upphandlingar och har ett aktivt informations- och engagemangsarbete i lokalsamhället.

För att vara en Fairtrade City behöver kommunen uppfylla ett antal kriterier samt årligen skicka in en förnyelseansökan.

– Vi kommer att jobba med frågorna på andra sätt framåt istället, säger Per Hollertz.

Hur mycket sparade pengar handlar det om?

– Det är en del diplomeringsavgifter och visst arbete, men framför allt fördyringen av det vi köper in Fairtrade. För kommunens del handlar det kanske framför allt om kaffe. Det är svårt att säga vad det innebär i direkt besparing eftersom det varit pausat en tid, men kanske mellan 50 000–100 000 kronor med prisökningarna vi har i dag. 

Majoriteten (M, Lpo, SD, KD) var överens om ett avslut, men den samlade oppositionen (S, C och V) hade gärna sett ett fortsatt engagemang.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Det sänder en signal om att kommunen inte bryr sig ett dugg om vad som händer utanför Valdemarsvik. Man måste ha större glasögon på sig som politiker även i den lilla kommunen. Det finns andra delar i världen där folk har det betydligt mycket sämre än här, säger Lars Beckman (S).

– Det är signalverkan i det här, vi skickar en signal om att de som producerar sådant som vi konsumerar gör det till schyssta villkor. Det handlar om etisk konsumtion och rättvis handel, fortsätter han. 

Valdemarsvik har varit Fairtrade City-diplomerade sedan 2016. En av engagemangets initiativtagare var Lars Beckman. 

– Jag förringar inte besparingen som görs, men det är inte ekonomin det handlar om i det här fallet. Det är något annat, säger han.

Tidigare i år valde Norrköpings kommun att avsluta sitt engagemang i Fairtrade City.

Karta: Valdemarsviks Kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!