Upphittad amerikansk hund – ett mysterium

Under bryggan i Fyruddens hamn hittades på söndagskvällen en hund. "Den skakade av köld och var helt utmärglad. Den orkade inte göra någonting, knappt stå på benen", säger Gunnar Brynolf som hittade hunden.

Viola och Ingela Karlsson tar nu hand om hunden som hittades under Bryggan i Fyruddens hamn.

Viola och Ingela Karlsson tar nu hand om hunden som hittades under Bryggan i Fyruddens hamn.

Foto: Privat

Fyrudden2024-07-08 17:33

Gunnar och Lisa Brynolf från Limhamn i Skåne hade lagt till för natten med sin segelbåt i Fyruddens hamn när de hörde ett konstigt ljud under bryggan. Gunnar tog sig ner på en räddningsstege för att undersöka vad det var och till sin förvåning mötte hans blick en blöt utmärglad hund bland stenarna.

– Jag lockade ut den och vi tog den till en låg flytbrygga så vi kunde ta upp den på kajen. Den skakade av köld och var helt utmärglad, säger Gunnar Brynolf.

Han tog hunden till sin båt, torkade den och lindade in den i handdukar för den skulle få upp värmen. Från några båtgrannar fick de lite torrfoder som de blötte upp och gav hunden som bara var som skinn och ben, enligt Gunnar Brynolf.

undefined
Gunnar Brynolf berättar att hunden sniffade och bara åt lite av den mat som sattes fram.
undefined
Gunnar Brynolf räddade förmodligen livet på hunden som var helt uttröttade när den hittades under bryggan.

– Det var skönt att den reagerade när den kom in i värmen den skakade som ett asplöv när vi tog upp den. Den var helt genomvåt. Den hade suttit på stenarna under bryggan och varje gång det kom en båt hade vågorna sköljt över henne.

Inlindad i filtar fick hunden tillbringa natten hos Gunnar och Lisa Brynolf i båten. De kontaktade polisen för att hitta en ägare men utan framgång. Via en facebookgrupp för bortsprungna hundar i Östergötland fick de tag i Ingela Karlsson som hämtade hunden på morgonen och tog den till veterinär.

– Hunden har varit utan mat i minst två veckor sa veterinären, berättar Ingela Karlsson som i jakten på en ägare har hand om hunden.

Ingela Karlsson som driver djurfoderbutiken Karlsson gård har en chipläsare som kan skanna märkningen hundar har i öronen. Men varken hon eller veterinärens läsare lyckades få fram någon ägare. Den är inte registrerad i Sverige och av siffrorna att döma är hunden från USA. 

– Det är konstigt att den inte är anmäld saknad hos polisen eller någonstans. Men det är klart om det är folk som rest in kanske de inte vet hur det funkar.

undefined
Hunden som hittades på torsdagskvällen får nu kärlek och värme.

Ägaren kommer nu eftersökas via amerikanska kennelklubbar men det är ovisst om det kommer ge framgång. Hunden, som troligen är en korsning men liknar en labrador, är ungefär nio-tio år och får nu omvårdnad av Ingela och hennes familj. Den går vingligt och får specialfoder i små portioner, sex gånger om dagen. Eftersom hon är undernärd är det viktigt med små portioner för att inte orsaka magomvridning.

– Hon väger 17 kilo, en labrador som hon behöver väga åtminstone det dubbla.

Hur mår hon rent psykiskt?

– Hon är jättesnäll, kommer fram och är nyfiken. Hon verkar väldigt båt- och bilvan för när hon skulle in i buren till bilen försökte hon hjälpa till och hon verkar van vid att åka bak i bilen. 

Vad som kommer hända med hunden på längre sikt om ingen ägare hittas är oklart. Ingela och hennes familj har andra hundar så det är inte säkert att hon skulle passa där. 

– Nu får den vara kvar. Vi kan inte sätta den på ett hundstall med galler där andra hundar skäller hela tiden. Den här behöver lugn och ro och vila som veterinären sa.

undefined
Ingela Karlsson tar hand om hunden innan det blir klart var den ska hamna.

Närmaste tiden väntar korta promenader, små mål mat och sällskap med familjen Karlsson för hunden vars historia en så länge är ett mysterium.

Vad kallar ni henne?

– Vi har inte hittat på något än, det är så nytt det här. Vi får lägga ut en fråga på Facebook, om de har några namnförslag. Hon är otroligt snäll och man ser på nacken att hon har haft ett halsband. Innerst inne tror jag någon saknar henne. Allt annat är hemskt tänker jag, säger Ingela Karlsson.

Karta: Fyruddens Gästhamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!