Utdragen skogsbrand norr om Valdemarsvik

SOS larmades på söndagen om en skogsbrand norr om Valdemarsvik. Räddningstjänsten blev kvar ända till måndagseftermiddagen innan man lämnade.

Skogsbrand i Valdemarsviks kommun.

Skogsbrand i Valdemarsviks kommun.

Foto: Madeleine Johansson

Valdemarsvik2022-07-31 17:20

Det har varit en sommar med relativt torr väderlek på det stora hela och det har lett till lågt grundvatten längs hela östra Götaland. Förutom detta har brandrisken i skog och mark varit hög i detta område under större delen av sommaren. Nu är den så hög som den kan bli i Valdemarsviks samt i Åtvidabergs kommun – på tisdagen ligger brandrisken här på 5E, den högsta överhuvudtaget på skalan.

– Det ser ut som att det ska bli uppehållsväder under tisdagen och då blir det så hög brandrisk, berättar Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI som förklarar hur brandrisken bedöms:

– Det är en skala där man väger in flera olika saker: Man tittar på hur torrt det är i marken i de olika lagren och så är det ju också bedömningar om väderläget. Om det är varmt och torrt och dessutom blåsigt så blir det höga värden, det är en kombination av antändningsrisk och spridningsrisk.

Det här med vind som försvårande faktor blev tydligt redan på söndagseftermiddagen, då larmet kom om en skogsbrand i närheten av Rullerum, drygt en mil norr om Valdemarsvik. Inringaren hade sett rök varpå brandflyg skickades upp och detta kunde bekräfta att det brann. 

Sex enheter ur räddningstjänsten begav sig till platsen och kunde konstatera att en yta på cirka 100 gånger 100 meter brann. Vid brandens front var lågorna upp till 1,5 meter höga. Vid 18.30-tiden på söndagen berättade Morgan Wass, vakthavande befäl på räddningstjänsten, att vinden försvårade släckningen.

– Tillgången till vatten är också dålig. Vi inväntar flygande resurser, förmodligen flygplan. Vi kämpar med att få fram vatten till brandfronten.

undefined
Brandflygplanen hämtar med jämna mellanrum vatten i Gropviken, berättar en läsare för oss.

Vid 20.40 anlände två brandflygplan som påbörjade vattenbombning av platsen. På en timme släpptes omkring 54 000 liter vatten över området, vilket innebar att man fick kontroll på branden. Däremot slog det fortfarande upp lågor här och var så räddningstjänsten lämnade kvar flera man och en tankbil över natten för att hålla vakt.

Dessvärre tilltog blåsten på måndagsförmiddagen vilket innebar att räddningstjänsten tog beslutet att vara kvar till 16-tiden på eftermiddagen. Man bedömde då att bevakningen skulle kunna lämnas över till markägaren senare under eftermiddagen.

– Den bedömningen håller som det ser ut, bekräftade My Hallbing, larmoperatör på räddningstjänsten vid 15-tiden på måndagen.

Karta: Brand
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!