Utbildning inför hemrehabilitering

Nya satsningen på hemrehabilitering rycker närmare. Under mars kommer 300 kommunanställda och politiker att utbildas i omgångar.

Mika Smeds och Marie Schmid, medicinskt ansvarig för rehabilitering respektive sektorschef Stöd och Omsorg, berättar om kommande föreläsningar inför satsningen på hemrehabilitering.

Mika Smeds och Marie Schmid, medicinskt ansvarig för rehabilitering respektive sektorschef Stöd och Omsorg, berättar om kommande föreläsningar inför satsningen på hemrehabilitering.

Foto: Rikard W Larsson

VALDEMARSVIK2017-03-02 07:00

­– Det här är jättestort för Valdemarsviks kommun. Fördelen med hemrehabilitering är att individen stärks, han eller hon kan i längre utsträckning leva ett självstänigt liv i hemmet och behålla färdigheterna man har. Det är livskvalitet att kunna klara sig på egen hand vilket vi tycker är en bra målsättning, säger Marie Schmid, sektorschef Stöd och Omsorg.

Sektorn satsar på fortbildning inför projektet utökad hemrehabilitering. Tanken är att bland annat ge grundläggande kunskap inom vardagsrehabilitering och rehabiliterande arbetssätt. Föreläser den 14-15 mars gör Magnus Zingmark, legitimerad arbetsterapeut och medicine doktor i arbetsterapi. Han har i mer än tio år arbetat med hemrehabilitering och är forsknings-och utvecklingsansvarig i Östersunds kommun. Han är särskilt intresserad av hur insatser kan utformas för att stärka individer att fortsätta vara aktiva och på så sätt bibehålla en god hälsa. Magnus Zingmark tar upp hälsoekonomin i relation till hälsofrämjande och rehabiliterande insatser. Han ser att den typen av insatser kan ge positiva effekter för individ och samhälle, det senare i form av lägre kostnader.

Mika Smeds, medicinskt ansvarig för rehabilitering, Valdemarsviks kommun:

– Vi vill naturligtvis inte tvinga människor som inte vill att bo kvar hemma. Däremot erbjuder vi framöver en möjlighet att få en intensiv period av träning för att kunna återkomma hem istället för att bo på en korttidsplats eller ett stödbo, berättar han.

Efter sommarens semesterperioder är tänkt att hemrehabiliteringen ska vara igång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om