Det har pågått intensiva förhandlingar på företaget sedan före midsommar då ledningen varslade alla anställda. I förra veckan, som var sista veckan före semestern, var många anställda besvikna på företagsledningen som inte kommit ner till Valdemarsvik utan körde samtliga förhandlingar via länk.
– Vår vice vd har funnits med här på plats, men visst är det många som är kritiska till att ledningen inte kommit hit och pratat med de anställda, säger Jörgen Malmström, lokal ordförande i GS.
Fick ni något gehör för de krav ni ställde?
– Nej, men företaget ska koppla in företagshälsovården. Den uppgiften fick alla anställda i samband med att de fick papprena om uppsägning. Det är väldigt låg stämning här på företaget trots att de flesta går på semester, säger Jörgen Malmström.
– Det är inte samma glädje som det brukar vara inför semestrarna. Jag tror att många inte kommer att koppla av utan försöka söka nya jobb i stället.
Företagsledningen säger att de eventuellt ska behöva ha kvar tre anställda.
– De har hintat om att det skulle vara tre förstemän som ska kunna bli återanställda. Men där tolkar vi det olika. Vi från facket anser att det finns många som skulle kunna söka de tjänsterna, säger Fredrik Nilsson, kassör i GS.
– Det kommer att bli en MBL-förhandling (medbestämmandelagen) kring detta efter semestrarna då företaget inte vill gå efter LAS-listan (lagen om anställningsskydd). Antagligen kommer företaget specificera de tjänster man vill tillsätta. Men det positiva är ju att de kommer att behöva att några är kvar i alla fall, säger Jörgen Malmström.
Efter semestrarna kommer ett trygghetsföretag att finnas på arbetsplatsen med flera medhjälpare. Meningen är att alla medarbetare ska få minst en halvtimme med personliga råd.
– De ska ha en allmän information om uppsägningar men sedan kan var och en få enskild hjälp. Det kan handla om att skriva ett bra cv eller vilka jobb man ska försöka söka, berättar Jörgen Malmström.
Av de totalt 50-talet anställda som nu blivit uppsagda är det minst två personer som inte jobbat så länge att de kan få a-kassa efter det att företaget stängt ner produktionen.
Vd Claes Ceder har nu besökt personalen i Valdemarsvik, under två dagar efter att förhandlingarna avslutats.
– Men då vi skulle ge alla anställda nyheten samtidigt var det högst naturligt att jag var på vårt andra företag i Gävle och vice vd, som är stationerad i Valdemarsvik, var där. Det här är alltid ett tråkigt besked att ge, säger han.
Nu är förhandlingarna avslutade och företagsledningen vill att tre förstemän stannar kvar.
– Där har vi och facket lite olika syn. Personer som har de kvalifikationerna finns i organisationen men kanske längre ner på las-listan (lagen om anställningsskydd). Vi ville göra vissa undantag men det gick facket inte med på, säger Claes Ceder.
De aktuella tjänsterna ska utlysas.
– Vi vet inte ännu hur många som kommer att kräva sin återanställningsrätt. Hittills har alla fackligt anslutna gjort det, säger Claes Ceder.
– Det är upp till var och en att söka och sedan får vi ta en förnyad diskussion med facket. Då får vi diskutera kraven som ställs på tjänsterna och vilka kvalifikationer som finns hos de sökande.
Om det har passerat mer än nio månader har las-rätten försvunnit, men så länge tänker inte företagsledningen vänta med att anställa.