Som i många andra kommuner är det hetaste diskussionsämnet inom politiken ekonomi. Kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik, Per Hollertz (M), medger att frågan vållar honom störst oro.
– Inflationen och kostnadsökningar slår hårt mot oss, säger han.
De generella statsbidragen som kommunen får på fem miljoner kronor räcker inte långt. Och det första tuffa beslutet var att lägga ner Gusums äldreboende.
Nu har den styrande kvartetten i Valdemarsvik bestående av Moderaterna, Landsbygdspartiet oberoende, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lagt sitt budgetförslag för åren 2024 till 2026.
Några saker sticker ut. Man inleder med att skriva att det är en stram budget som innebär "både strukturella förändringar och förändringar på personalområdet".
Vad innebär det konkret?
– Att dra ner på personalkostnader. Men det är inte bara i verksamheterna förändringar att kommer ske utan även inom ledning och administration, säger Per Hanö (SD), kommunalråd med ansvar för sektor stöd och omsorg.
– Vi ska spara gemensamt, därför tittar vi brett på det här. Alla enheter sparar i alla hörn och kanter, säger Stefan Kemle (Lpo).
Innebär det att anställda i kommunen blir av med jobb?
– Vi måste vara ärliga, det kommer inte minska oron att släta över det här. Det kan handla om att inte ersätta en tjänst när någon går i pension. Det sista vi vill göra är att göra oss av med folk. Men det är klart att besparingarna kommer innebära personalneddragningar, annars kommer vi inte till de nivåer som krävs, säger Per Hollertz (M).
– Och vi måste göra det på ett smart sätt så att vi inte påverkar kvalitén i våra verksamheter, säger Stefan Kemle.
– Sett till hur många invånare som finns i kommunen är vår organisation i dagsläget för stor, säger Annelie Noort (KD).
Hon tar upp flera "osynliga" investeringar som behövs. Här handlar det om kulvertar och småbåtshamnar som är i behov av reparation. Även vattenverket i Fallingberg där kommunen riskerar vite.
– Det kommer inte synas, men om vi inte gör det kommer det att synas. Det känns tråkigt att vi måste lägga pengar på åtgärder som skjutits upp, men vi har inget val, säger Annelie Noort.
En sektor som blöder pengar är stöd och omsorg. Men styret kommer att skjuta till ytterligare 30,4 miljoner kronor till sektorn jämfört med förra budgeten.
– Vi anser att sektorn varit felaktigt budgeterad. Det är inte bara prat om att vi vill bibehålla kvalitén utan vi skjuter faktiskt till pengar här. Det har med den demografiska utvecklingen att göra när personer äldre än 80 år blir allt fler i kommunen, säger Per Hanö.
När det gäller prognosresultatet för 2024 budgeterar styret med ett minusresultat på 10,9 miljoner kronor för 2024. Förlusten kommer att täckas av kommunens så kallade resultatutjämningsreserv, som byggts upp under högkonjunktur. Även när 2023 summeras kommer en del av de pengarna att användas. Men det knepet går inte att upprepa för nästkommande år.
– Vi har inte så mycket kvar efter 2024, säger Per Hollertz.
I dagens läge saknas 27,8 miljoner kronor för 2025 och 32,9 miljoner kronor för 2026. Pengar man måste hitta någonstans.
– Kommunens verksamhet och struktur kommer inte se likadan ut om tre år som den gör i dag, säger Per Hollertz.
Bland annat försöker man sälja kommunala fastigheter.
– Men det gäller inga fastigheter där vi har kommunal kärnverksamhet, säger Per Hanö.