Träbåtshamnen en oas i Viken

De är entusiasterna som värnar om träbåtskulturen ­– de har nu skapat en oas vid Valdemarsviks fiskekaj med träbåtshamn och ett 40-tal gedigna veteranbåtar. Levande historia på en ort starkt förknippad med sjöfart, skärgårdstrafik och fiske.

Ordföranden Hans Norman i WTF hoppas på yngre medlemmar.

Ordföranden Hans Norman i WTF hoppas på yngre medlemmar.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Valdemarsvik2018-07-23 09:30

Träbåtshamnen har blivit en turistattraktion som visar hur det kunde se ut för sådär 100 år sedan.

– Vi vet att den uppskattas och det är roligt, säger Hans Norman, ordförande i Waldemarsviks Träbåtsförening, WTF.

Här finns också den tidigare fiskebåten Betty som alltid ligger här liksom ”potatisbåten” Venus och en annan större båt. De mindre tas upp över vintern.

Sommaren med Waldemarsviks Träbåtsförening bjuder på en hel del. Den publikdragande Waldemarsviksrodden blir den 4 augusti för nionde året, i förra sekelskiftets anda. Samma dag som Ångbåtsjubileet. Det blir rodd av gamla ökor från Lövudden in mot kajen, skärgårdsmarknad och underhållning.

– Besökarna får gärna klä sig i tidstypiska kläder precis som vi, säger Hans Norman.

Många brukar också följa den uppmaningen.

Ett par veckor senare, den 18 augusti, är det Piratresan igen, nu för femte året, med äventyr för barn från sex år.

Föreningen bildades år 2000 som en ideell allmännyttig förening för att bevara och vårda allmoge- och veteranbåtar, samt sprida kunskap om dess historia och har mellan 280-300 medlemmar som tillsammans äger runt 120 båtar, huvudsak i ek eller furu.

Att äga träbåt kräver omsorg och skötsel.

– Men det gör plastbåtar också och håller man bara efter med slipning och målning så håller träbåtar hur länge som helst, säger Hans Norman.

Jobb är det också i hamnen. Kommunen upplåter området men föreningen svarar för upprustning av kajerna. När kommunen höjde hamnbron häromåret gick det också att använda delen av Vammarsmålaån mellan hamnbron och Smålandsbron och där håller WTF nu på att renovera kanterna.

– Kommunen håller med material och vi gör jobbet som vi åtagit oss frivilligt. Vi har väldigt bra samarbete med kommunen. Och vi har också många som vill jobba, det är aldrig svårt att få folk till det, säger Hans Norman.

– Men däremot är det svårt att värva yngre till föreningen, det är ett bekymmer. De behövs om allt det här ska kunna fortsätta.

Men intresset för träbåtar är inte lika stort i yngre generationer, trots att träbåtar fortfarande byggs.

Hoppet är att trenden ska vända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!