Föreningens träbåtar håller turismen i Valdemarsvik flytande

Vackra ställplatser för husbilar och en blomstrande träbåtsförening ger Valdemarsvik attraktionskraft. "Vi är en köpstark grupp som sålt båten och susar omkring överallt", säger Per Ramberg som lockats in på vägen hem.

Anders Elofsson tillhör den grupp av medlemmar som dagligen fikar och ser till träbåtarna när han är på hemmaplan.

Anders Elofsson tillhör den grupp av medlemmar som dagligen fikar och ser till träbåtarna när han är på hemmaplan.

Foto: Ulf Stråhle

Valdemarsvik2024-07-21 19:00

Nyheten i korthet

  • Valdemarsviks Träbåtsförening bidrar till stadens turism genom att visa upp sina välvårdade båtar, vilket lockar husbilsägare och andra turister.
  • Föreningen, som har omkring 150 medlemmar, har även olika evenemang under sommaren och har blivit informella turistambassadörer för staden.
  • Trots att många medlemmar är äldre, hoppas föreningen på att yngre krafter ska ansluta och fortsätta att bevara och visa upp stadens marina historia.
undefined
Husbilsägarna gillar de välskötta träbåtarna som fått en egen brygga i hamnen. "Jag är född i Sveriges båtmecka, Karlskrona, så det här är bara kul att se", säger Per Ramberg, till vänster om Lasse Karlsson.
undefined
Ställplatser för husbilar i Valdemarsvik, som blivit lyckat tillsammans med Waldemarsviks träbåtsförenings hamnplats.

Två husbilsfamiljer kliver ut på bryggan i centrum, där Waldemarsviks Träbåtsförenings medlemmar har sina båtar. Det är söndagsförmiddag och lite stiltje. Men alla dagar på sommaren, nästan oavsett väder, väcker de välvårdade båtarna intresse hos turisterna.

– Vi är väl 40–50 husbilar som betalar för ställplats på andra sidan viken. Sedan går man upp och käkar på restaurangen och handlar i affären. Det finns vissa kommuner som satsar på många ställplatser centralt som här. Husbilsägare är en köpstark grupp som kanske sålt den egna båten och susar omkring överallt, säger Per Ramberg då han går ut på bryggan ihop med Lasse Karlsson, Bodil Sundström och Annika Norgren.

De gamla båtarna väcker minnen och intresse.

– Jag är själv född i Sveriges båtmecka, Karlskrona, så det här är bara kul att se, säger Per Ramberg och stannar till vid en nordisk folkbåt.

undefined
En motorbåt som troligen byggts i Söderköping. Det tog sju år att renovera den smäckra motorbåten från 1950-talet.
undefined
Anders Elofsson tillhör den grupp av medlemmar som dagligen fikar och ser till träbåtarna när han är på hemmaplan.
undefined
Tändkulemotor på Elise. Motorn var standard i början på förra seklet för sin enkelhet och tillverkades på licens vilket gjorde den tillgänglig. Träbåtsföreningen har en tändkulemotor på lån som är tillverkad i Valdemarsvik.

Om det är tuffa tider för Valdemarsvik som kommun, med röda siffror och sparpaket, så har Waldemarsviks Träbåtsförening något av en blomstringstid. Föreningen har olika evenemang under sommaren. Med sin brygga och hamnplatser har medlemmarna blivit lite av informella turistambassadörer, där en del av stadens historia ligger förtöjd. 

– Det är mycket folk som kommer och tittar och tycker det är intressant. Nu har vi också gjort skyltar där fakta finns om båtarna. Det vi har kunnat få fram har vi skrivit ned, berättar entusiasten Anders Elofsson.

Föreningen har tre egna båtar med tändkulemotorer. En av dem, Elise, ursprungligen från 1932, sjösattes på nytt 2022 efter en omfattande renovering av träbåtsföreningens medlemmar.

– Tändkulemotorer är så skönt. Det räcker med att höra på dem bara, men ofta ska det gå så fort att det inte finns tid att sätta sig i en sådan här båt. Utan det är högsta fart från punkt A till B, säger Anders Elofsson.

Men nyfikenheten inför en nyfernissad träbåt eller dunket från en tändkulemotor verkar bestå.

Kommande helg är Klassikerfestivalen i Valdemarsvik, då kommer föreningens båtar att visas upp tillsammans med bilar, mopeder, traktorer och motorcyklar.

undefined
Anders Elofsson i fiskebåten Elise från 1932 som sjösattes på nytt 2022.
undefined
Waldemarsviks Träbåtsförening har flera roddbåtar som de använder bland annat vid Waldemarsviksrodden och Piratresan. Evenemang som ska väcka intresse för träbåtarna.

Anders Elofsson hade hoppats få föreningens sportbåt från 1950-talet helt klar. Ett projekt han jobbat med i sju år tillsammans med sin bror. Inombords sitter en Volvo B30-motor i på 170 hästkrafter.

– Det var ett vrak när vi först startade. Det gick att ta tag i aktern och vrida hela båten på längden. Vi trodde renoveringen skulle ta två, tre år. Det tog sju år. Nu är den inte helt färdig, för vi har krångel med backslaget. Vi trodde det skulle gå att lösa till festivalhelgen. Men tiden räcker inte till allt, säger Anders om den smäckra sportbåten som ska ha tillverkats i Söderköping. 

Waldemarsviks Träbåtsförening har omkring 150 medlemmar. 

– Det droppar in nya medlemmar hela tiden. Det är många fler som följer oss på nätet, men de allra flesta är passiva stödmedlemmar. Vi är en grupp som brukar fika nästan varje dag i lokalen på Storängen, säger Anders Elofsson.

Vad tänker ni om framtiden, ni är många som sitter på en stor kunskapsbank i föreningen?

– Problemet är att många är 70-plussare. Vi har ett par killar som är runt 50 år samt några tjejer i deras ålder, men vi hoppas att det kommer in yngre krafter hela tiden. Vi som är äldre orkar inte lika mycket som förr, knappt sig själv snart, säger Anders Elofsson med en viss självdistans.

Karta: Valdemarsvik Hamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!