Tjuvar har slagit till på nytt: "Vi måste göra något"

För andra gången i år har båtägare i Kaggebo drabbats av stölder. Båda gångerna har tjuvarna tagit till ett ovanligt tillvägagångssätt. "Det här är nytt", säger Håkan Carlberg, samordnare för Båtsamverkan.

Håkan Carlberg, samordnare för båtsamverkan i Kaggebo, Valdemarsvik.

Håkan Carlberg, samordnare för båtsamverkan i Kaggebo, Valdemarsvik.

Foto: Privat

Valdemarsvik2024-10-10 09:00

På tisdagen gick polisen ut med att man hittat fyra båtar i Kaggebo i Valdemarsvik som misstänktes vara stulna. Ägarna till båtarna har nu identifierats och kontaktats, men de fick samtidigt ett tråkigt besked – motorerna på alla båtar saknas.

Håkan Carlberg är samordnare för Båtsamverkan i Kaggebo, ett samarbete mellan båtägare och poliser i syfte att förebygga brott.

– Det här är ju andra stölden i år som vi råkar ut för. Det skedde natten till tisdag. Då har de tagit bort båtarna från sina båtplatser och fört in de vid vassen där de kan arbeta ostört. Sedan har de monterat bort motorerna och lämnat båtarna bara, säger han.

undefined
Kaggebo är del av Båtsamverkan, ett samarbete mellan båtägare och polisen i syfte att förebygga brott.

Båtägare i Kaggebo har drabbats av stölder även tidigare, men tillvägagångssättet vid både det här tillslaget och det som skedde i somras är nytt. 

– För 5-6 år sedan var det flera motorer som stals från båtar som vinterförvarades. Då var ju båtarna uppe på land. Det här är nytt, att man kommer på sommaren och att man tar motorer när båtarna ligger i vattnet. 

undefined
Fyra båtar utan motor hittades i Kaggebo-området. Även i somras hittades fyra båtar som saknade motor i närheten.
undefined
Alla båtarna saknade motor. "Då har de tagit bort båtarna från sina båtplatser och fört in de vid vassen där de kan arbeta ostört", berättar Håkan Carlberg, samordnare för Båtsamverkan i Kaggebo.

Håkan Carlberg har själv inte blivit av med motorn till sin båt, men han lider med de som drabbats och måste lägga pengar på att köpa nytt.

– Det är stora kostnader för de har ju siktat in sig på stora motorer. Det kostar runt 200 000-300 000 kronor för en ny, stor motor. Det blir mycket pengar.

Redan nu måste båtägare, i samverkan med polisen, börja planera åtgärder inför nästa års säsong, menar Håkan Carlberg. Även under vinterhalvåret behöver säkerheten öka för de som förvarar sina båtar på land i området.

undefined
Håkan Carlberg, samordnare för båtsamverkan i Kaggebo, Valdemarsvik.

– Vi måste göra något. Jag som båtsamverkanansvarig ska sätta mig ner tillsammans med polisen och göra en större riskbedömning och se vilka åtgärder vi kan vidta. Framför allt inför nästa säsong.

Det är dessutom den andra båtstölden i Östergötland på kort tid. Förra veckan hittades tre båtar utan motor strax norr om Arkösund.

– Det här har ju drabbat jättemånga båtägare den här sommarn, inte bara i Kaggebo utan längs med hela kusten. Varje brygga har sina unika förutsättningar och olika motmedel man kan sätta till, men vi måste helt klart göra mer för att förebygga.

undefined
Båtägare i Kaggebo ska tillsammans med polisen planera åtgärder inför vintern och nästa säsong. "Men det finns utmaningar och det är ett stort område", säger Håkan Carlberg, samordnare för Båtsamverkan.

Samtidigt är Håkan Carlberg nöjd med samarbetet med polisen.

– Jag tycker att det fungerar jättebra och vi har väldigt aktiva kommunpoliser i Valdemarsvik/Söderköping. Där kan vi inte önska mer. Men det finns utmaningar och det är ett stort område där bryggorna blir obevakade vissa tider. Vi måste hitta specifika åtgärder för att förhindra stölder.

Karta: Kaggebo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!