Priset på 1000 kronor, som utdelades på Wif:s årsmöte, är Valdemarsviks Sparbanks ungdomsledarpris, där mottagare utses av föreningens styrelse. Trots att Teresia Karlsson själv är styrelseledamot lyckades det hemlighållas fram till utdelningen.
– Jag hade inte en aning så jag blev väldigt överraskad och glad, säger hon.
Vad betyder det att få uppskattning för det du gör?
– Det betyder massor, det är ju en hel del arbete och egentligen behövs det inte så mycket för att det ska betyda mycket, säger Teresia.
Tidigare har hon tillsammans med kollegan Madelene Forsberg fått stipendium från Lions på vardera 2500 kronor för att Luciatraditionen upprätthålls i Valdemarsvik.
Det dagliga arbetet finns inom vården, allt det här andra är på fritiden med många ideella timmar.
– Ja det är något året om men jag tycker ju att det är så roligt, säger hon på frågan hur hon orkar och hinner allt.
De flesta känner henne från något bad eller simhall.
Du har varit simlärare i många år, hur började det?
– Jag har alltid älskat att bada. Jag fick möjligheten att utbilda mig till simlärarassistent på gymnasiet och tog den. När jag var 15-16 år fick jag sommarjobb på kommunens sommarsimskolor och har sedan fortbildat mig och fortsatt som simlärare. Nu har det blivit 25 år, säger Teresia.
Hon ställer upp för olika föreningar även utanför kommungränsen. Oftast på fritid men vissa somrar har hon även fått ta tjänstledigt för att hinna.
– De yngsta som är med är fyra år och då är det mest plask och lek, säger hon.
Hon tycker att hon får så mycket tillbaka, som att se barn som innan knappast vågat gå i vattnet men får modet att göra det i simskolan och den glädje de utstrålar om de också lyckats ta något märke.
– Nu har mina första elever börjat komma tillbaka med sina egna barn, säger Teresia.
Varje sommar är det ungefär 120 barn i simskolorna och under 25 år blir det 3 000. Och fler blir det, i sommar kör hon igen.
– Jag är glad och tacksam över alla som finns med runt simskolorna och hjälper till, säger hon.
Senare år är det också simskolor höst och vår som Wif står bakom i Gusums simhall.
I Valdemarsviks Skyttegille har Teresia varit med i många år och här finns också en barn- och ungdomsverksamhet som hon är ledare för. Då handlar det förstås inte om skarp ammunition utan om luftgevär och korthållsskytte.
– Under pandemiåret tappade vi medlemmar men nu börjar det öka igen.
Det är också tack vare Teresia vi kan glädjas åt ett offentligt Luciafirande i Valdemarsvik som hon ansvarat för sedan 2013.
– Det började med att jag blev tillfrågad om jag ville ta över det efter Lilian Åslund som tidigare hade hand om det.
Det är niorna på Vammarskolan som får anmäla om de vill vara med i luciatåget och sedan lottas lucian fram.
Två år har det dock uteblivit, dels förstås också då på grund av pandemin men också ett år då ingen av niorna ville vara med.
– Sammantaget har det genomförts i tio år, säger Teresia.
Och så den klassiska frågan, hur, var och när kopplar du av?
– Jag kan tycka att det är skönt hemma att bara få vara ibland, säger hon.
– Men mest kopplar jag av på det fritidsställe som min familj har i Gryt som dessutom ligger vid vattnet så det finns möjlighet att bada mycket och njuta av tystnaden vilket är skönt när det annars är full fart.