Svårsläckt skogsbrand – närboende tackas för hjälpen

Omkring 20 brandmän har under natten till tisdagen arbetat med en större skogsbrand utanför Gusum. "Det har varit besvärligt att ta sig fram", sa Daniel Asp på räddningstjänsten på tisdagsmorgonen.

Valdemarsvik2024-06-03 22:33

Under hela natten till tisdagen har en större skogsbrand rasat intill sjön Yxningen i Valdemarsviks kommun.

Branden var på omkring tio hektar, men vid 05.30-tiden på tisdagsmorgonen ansåg sig räddningstjänsten ha kontroll på den.

– Vi fick larm från personer som bor på andra sidan sjön att det brann i en fastighet, men när vi anlände till platsen visade det sig att det bara brinner i skogen, sa Daniel Asp, vakthavande befäl vid räddningstjänsten östra Götaland, till TT under natten.

Omkring 20 brandmän har under natten arbetat med släckning och även undvika spridning till närliggande fastigheter.

– Det har varit besvärligt att ta sig fram till branden och vi har behövt låna privatpersoners båtar för att frakta material och ta oss till branden. Vi har begärt helikopter som vi kan använda om det behövs, sa Daniel Asp.

Vid 06.30-tiden på tisdagen meddelade räddningstjänsten att de fortfarande hade ett tiotal brandmän kvar i skogsområdet, och att man kommer ha kvar personal på platsen även en bit in på dagen.

"Just nu handlar arbetet om eftersläckning där man försöker hitta luftfickor runt rötter och gurgla upp humustäcket med vatten. Genomdränkning med vatten runt rötter och stenar är ett tidskrävande och resurskrävande arbete. Det är för tidigt att lämna över branden till markägaren för egen bevakning. En otillgänglig yta av tio hektar är inget man springer över med två vattenkannor", skrev räddningstjänsten i en uppdatering av statusen på branden i området.

"Vi är tacksamma för den fina insats som vår räddningspersonal utfört och är också tacksamma för de privatpersoner som bistått räddningstjänsten både med båttransporter och bränsle".

Brandområdet fanns kring Rotviksholmen, väster om Gusum, och räddningstjänsten meddelade först att en sommarstuga börjat brinna. Den var i området Rönäset och branden hade spridit till skogen. Det visade sig senare att det inte var någon brand i någon fastighet, och att byggnader som kunde finnas i riskzonen för lågorna hade kunnat räddas.

Larmet kom vid 23-tiden på måndagskvällen, räddningstjänsten möttes av ett otillgängligt område intill sjön Yxningens östra strand. Därför dirigerades räddningspersonal för att kunna nå fram till branden på bästa sätt. För att komma till platsen användes båtar från sjösidan då det saknades farbar väg dit.

– Det har varit kämpigt under natten, de som jobbar där orkar ju inte hur länge som helst så nu har vi snurrat på med ny personal, sa Niklas Nyrén, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten östra Götaland, till NT strax efter 07-tiden på tisdagen.

Vad som orsakat den stora skogsbranden är ännu oklart.

– Det kan vara efter åskan, men det vet vi inte. Det är mycket höga brandvärden i vårt område just nu så det gäller att vara väldigt försiktig, säger Niklas Nyrén.

Ingen person ska ha behövt föras till sjukhus i samband med branden.

Karta: Gusums kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!