Att det har funnits en viss tröghet i beslutsprocesser är de styrande politikerna i Valdemarsvik överens om då de träffas i kommunhuset Strömsvik för att prata om den första tiden de haft tillsammans. På plats finns Per Hollertz (M), Stefan Kemle (Lpo), Per Hanö (SD) och Annelie Noort (KD). Första tiden av samarbete har präglats av ekonomisk dysterhet.
– När vi började kom vi in med en inställning att utveckla Valdemarsvik. Så när man får en sån här ekonomisk situation i knät, visst går luften ur litegrann. Det var inte bara att starta aktersnurran och gasa på utan vi har fått åka segelbåt när det varit vindstilla, säger Stefan Kemle.
Har det känts orättvist, att när ni väl får styra är det under de här omständigheterna?
– Man hade säkert kunnat önska sig bättre tider, nu får vi hantera och få kontroll på ekonomin. Men nu kanske det är viktigare än någonsin att ha politisk styrning. Det ingår också i rollen, det är inte bara att klippa band på invigningar, säger Per Hollertz.
Hur har ert samarbete fungerat?
– Vi har respekt för varandra och lyssnar, vi resonerar oss fram till bästa lösningen, säger Annelie Noort.
Är det viktigt att ni framstår som enade?
– Nej, ibland är det faktiskt bra att man har olika ingångsvärden. Det vore nästan katastrof om vi var överens om varje fråga. Jag har nog aldrig varit med om att något tagits framåt genom att alla varit helt enade, säger Stefan Kemle.
– Men när vi kommit fram till beslut är det viktigt att vi står enade bakom det, säger Per Hollertz.
En positiv nyhet för det nya styret var när Svenskt näringsliv presenterade sin nya näringslivsranking. Valdemarsvik var en raket med östgötska mått.
– Det man såg där egentligen, det var en förhoppning om förändring. Nu har vi ett jättetungt ansvar på oss, för vi ska leva upp till den där förhoppningen, säger Stefan Kemle.
Annelie Noort lägger till:
– Men kul såklart att vi har de här förväntningarna, säger hon.
För att hantera framtida utmaningar, och dra ner på kostnader, öppnar styret i Valdemarsvik för ännu mer samarbete med Västervik i framtiden.
– Västervik är inte långt bort, men vi har ändå dåliga förbindelser dit, säger Stefan Kemle.
– Vi har dåliga kommunikationer över länsgränsen. Historiskt sett är Valdemarsvik vänt mot Norrköping, förutom i de södra delarna av kommunen. Det är krasst så att om vi ska vara kvar som egen kommun behöver vi samverka mer, säger Per Hollertz.
Hur skulle den samverkan fungera i praktiken?
– Vi delar redan miljö- och bygg- och plankontor med Söderköping, men skulle behöva mer samarbete runt olika tjänster och även med andra kommuner, säger Per Hanö.
– Jag tror vi skulle kunna rekrytera gemensamma tjänster och dela på dem, likt vi gör med Söderköpings kommun, säger Per Hollertz.
Vad tar ni med från er första tid till hösten?
– Sättet vi jobbar på har satt sig. Sen när vi kommer till hösten, då kommer vi till budgeten för 2024 och den blir inte lätt. Det kommer tas beslut som inte är helt bekväma, men som måste tas, säger Per Hollertz.
– Till hösten måste vi öka takten för att räta upp ekonomin. Det kommer bli en hel del beslut som kommer fattas, jag ser hösten som väldigt arbetskrävande, säger Stefan Kemle.
– Om det är obekväma beslut som behöver tas måste de komma igång tidigt, säger Per Hanö.
Per Hollertz betonar att man sett till att kommunala beslut inte fördröjer markaffärer, och tar upp några som pågått under många år i Mossebo.
– Sen har vi tagit tag i alla detaljplaner, vi tycker inte saker ska fastna hos kommunen, säger Stefan Kemle.
När det stod klart att M, Lpo, SD och KD var det nya majoritetsstyret i Valdemarsviks kommun, pekade de fyra partierna ut en fråga som viktigast; att vända befolkningstappet.
– Det gäller att ta fram tomter att bygga på, och det är långa processer. Men det är saker vi har prioriterat och något vi har kommit igång med bra, säger Per Hollertz.
Han hänvisar till olika markanvisningsprocesser i Valdemarsvik, Gryt och Ringarum.
– Det är något vi tror på för att vända utvecklingen.
Per Hanö lägger till:
– Det är såklart lättare att vara ensamt parti, nu är vi fyra partier. Vi måste kompromissa lite, man får inte alltid sin vilja igenom.
Stefan Kemle har en invändning till det:
– Men i de här frågorna har vi varit ganska samstämmiga. Vi diskuterar och alla vill Valdemarsviks väl.
– Kommunpolitiken är sakfrågor som ska lösas, det är inte mycket ideologi, tycker Per Hanö.