Ingen restaurang på Grännäs camping i år

På Grännäs kan ingen restaurang drivas den här säsongen efter beslut av ägaren Valdemarsviks kommun. Arrendatorerna Annelie Noort och Rembrandt Leliveld vill dock se möjligheter istället för problem och ha en fortsatt träffpunkt här.

Grännäs från sjövägen sett.

Grännäs från sjövägen sett.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Valdemarsvik2023-06-22 09:00

Det kommunägda huset har rötter från 1880. Annelie Noort och Rembrandt Leliveld är arrendatorer sedan 2015 för camping, stugby och ställplatser. När de nu inte längre kan anlita en entreprenör för restaurangverksamhet har de tagit över den delen också, men på annat sätt.

– Vi vill göra det bästa av det här med samma koncept för både campare och allmänhet som vi har för Yxningens camping, säger Rembrandt Leliveld.

Det innebär fika, frukost och glass. Hit har de också flyttat tillbaka receptionen och i lokalen finns även biljardbord, fotbollsspel, lekhörna för barn, samt en loungehörna. En eldstad finns för att regniga eller kalla dagar göra det möjligt att sitta här även då. 

Det är dock inte köket förbudet handlar om.

– Köket är fortfarande godkänt, men det får inte vara så många i lokalen som tidigare, säger Annelie Noort.

undefined
Grännäs från sjövägen sett.

Därmed är förstås möjligheten borta att driva en fullödig restaurang men förhoppningen är att kunna erbjuda enklare rätter framöver.

Just nu är den fina uteplatsen populärast och de ser gärna flera Valdemarsviksbor härute. Det är inte bara till för campinggäster om nu någon skulle tro det.

 – Grännäs är Valdemarsviksbornas rekreationsområde och har alltid varit det, säger Rembrandt Leliveld. 

Badplatsen upprustades förra sommaren av Valdemarsviks kommun, men saknar toalett. Därför ställer de nu också toaletten här i huset till badarnas förfogande.

undefined
Annelie Noort och Rembrandt Leliveld har varit arrendatorer på Grännäs sedan 2015.

Kanske var det den fina utsikten mot Valdemarsviken, fjorden, som gjorde att huset byggdes som dansbana då för 143 år sedan. Det blev sedan servering då en ny och betydligt större dansbana byggdes på en annan kulle. Idag tämligen outnyttjad. Dansintresset har haft en nedgång senare år. 

Hit tar man sig bilvägen, eller den 1,5 kilometer långa gång- och cykelvägen från Valdemarsviks centrum. Båtgäster kan lägga till vid den gästbrygga som finns här sedan några år. Nu är det också på gång att snart kunna hyra kajak i Valdemarsvik och paddla hit. 

På det stora Grännäsområdet finns också mycket annat, främst en stor idrottsplats som 2020 blev Sveriges vackraste IP framröstad av Expressenläsare. Här finns också en föreningsdriven folkpark med många kända artister på besök, samt grillplatser, tennis- och padelbanor, mountainbikespår och utegym.

undefined
Grännäsbadet rustades upp av Valdemarsviks kommun förra våren.
undefined
Populärt fotomotiv. Porten mot Valdemarsviken.
Karta: Grännäs Camping & Stugby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!