Sökes: Kärnkraftskunnig konsultkompetens

Valdemarsviks kommun har fått 800 000 kronor från Naturvårdsverket att spendera för att öka kunskapen kring kärnkraft inför en eventuell etablering vid Valdemarsviken. Planen är att hyra in en konsult utifrån.
– Jag känner förhoppning om att vi har någon kontrakterad här inom kort, säger samhällsbyggnadschef Aline Eriksson.

"Vi kommer välja att ta in konsulter och hjälp i den frågan", säger Aline Eriksson,  samhällsbyggnadschef i Valdemarsvik och hoppas att ha någon på plats inom kort.

"Vi kommer välja att ta in konsulter och hjälp i den frågan", säger Aline Eriksson, samhällsbyggnadschef i Valdemarsvik och hoppas att ha någon på plats inom kort.

Foto: Sandra Fagerkrantz

Valdemarsvik2025-02-07 05:00

Planerna på en eventuell kärnkraftsetablering vid Valdemarsviken är ännu i ett tidigt skede.

Valdemarsviks kommun har sökt och fått 800 000 kronor i statsbidrag av Naturvårdsverket för att öka kunskapsunderlaget för kommunens personal om en etablering skulle bli verklighet. Senast vid månadsskiftet september/oktober ska de kommuner som beviljats bidraget redovisa hur pengarna använts.

– Efter det så finns det ju ingen möjlighet längre utan det är ju fram till dess man har på sig att arbeta med det, säger samhällsbyggnadschef Aline Eriksson.

Än så länge finns dock ingen på plats att leda projektet och kompetensen finns inte inom kommunen.

– Vi kommer välja att ta in konsulter och hjälp i den frågan. Vi tänker väl använda oss av de avtalsdatabaser vi har, säger Aline Eriksson.

undefined
En visionsskiss på hur en eventuell kärnkraftsanläggning med små modulära reaktorer (SMR) kan se ut som bolaget Kärnfull Next vill etablera vid Valdemarsviken.

Är det svårt att hitta den kompetensen?

– Nej det tror jag inte. Syftet med det här projektet från vår sida är att vi behöver bygga upp vår egen kunskapsbas. Även om det blir en konsult nu så ska den arbeta med att ta fram checklistor och rutiner för om det skulle bli allvar framöver att det blir en konkret etablering i vår kommun. Då känner vi att vi vet hur vi ska hantera det som förvaltning. För som det ser ut i nuläget så har inte vi i Valdemarsviks kommun någon som har kunskap om kärnkraftsfrågor.

Så det handlar om utbildning av er egen personal i första hand?

– Enbart det egentligen. Alltså kunskapsuppbyggnad för oss själva. Så att vi känner att vi har mer på fötterna i de här frågorna om det skulle bli på riktigt och att det faktiskt blir en etablering här.

Det är projektutvecklingsbolaget Kärnfull Next, KNXT, som har gjort den första förstudien när det gäller etableringen vid Valdemarsviken och beslutat att ta projektet till nästa steg. De arbetar med att hitta finansiering, söka tillstånd, lokalisering, upphandling och fungerar som ett "stake holding mangement" vilket innebär ungefär intressehantering. Det handlar om att hitta intressenter, analysera deras behov och förväntningar på ett projekt och få dem att vilja involvera sig i projektet.

Valdemarsviks kommun är en av elva svenska kommuner som får dela på tio miljoner kronor i ett pilotprojekt för att "stärka kommunens beredskap för etablering av ny kärnkraft".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!