Snart högsäsong för båtstölder – polisen gör insats

Trenden ser positiv ut – men båtägare löper fortfarande risk att få sin motor eller annan teknisk utrustning stulen av internationella brottsnätverk. Nu när högsäsongen för de fräcka stölderna snart drar igång genomför polisen en insats i Söderköping och Valdemarsvik. "Det handlar om väldigt stora godsvärden", säger John Elljung, områdespolis.

Båtmotorstölder har länge varit ett stort problem men trenden ser positiv ut. De senaste åren har stölderna minskat, mycket på grund av båtsamverkan, enligt polisen. Bilden är hämtad från polisens förundersökning efter stölderna i Tyrislöt 2022.

Båtmotorstölder har länge varit ett stort problem men trenden ser positiv ut. De senaste åren har stölderna minskat, mycket på grund av båtsamverkan, enligt polisen. Bilden är hämtad från polisens förundersökning efter stölderna i Tyrislöt 2022.

Foto: Polisen

Valdemarsvik2024-04-18 17:00

Polisen i Söderköping och Valdemarsvik kommer inom kort att genomföra en insats mot båtstölder, som är vanligt förekommande under våren.

John Elljung berättar att insatsen ingår i konceptet båtsamverkan – ett brottsförebyggande samarbete mellan bland annat polisen, båtklubbar, kommuner och marinor.

– Från polisens sida försöker vi göra en insats i samband med att båtarna läggs i vattnet. Oftast sker det lite tidigare på våren, när ägarna kanske inte är ute på sina sommarställen. Då ligger båtarna oftast obevakade, säger John Elljung.

Även om det fortfarande är ett problem har stölderna, enligt polisens statistik, minskat betydligt, berättar han.

– Det har minskat jättemycket nationellt och den trenden ser vi i vårt område också. En framgångsfaktor är just båtsamverkan. Vi hoppas att det håller i sig även 2024, säger John Elljung.

Han berättar vidare att stölderna i stor utsträckning genomförs av internationella brottsnätverk från de baltiska länderna. Gärningspersonerna drar nytta av Schengenavtalet som innebär fri rörlighet inom EU.

– Gärningspersonerna är specialiserade. Det här är deras jobb och ofta handlar det om beställningar. Primärt är det Yamaha-motorer som är eftertraktade, sen finns det även brottsnätverk som är specialiserade på GPS:er i traktorer och jordbruksredskap. Det är höga godsvärden samtidigt som risken för upptäckt är liten. En vanlig båtmotor kan kosta mellan 50 000 och 100 000 kronor, säger John Elljung. 

undefined
"Det har minskat jättemycket nationellt och den trenden ser vi i vårt område också", säger John Elljung, lokalområdespolis i Valdemarsvik och Söderköping, om båtstölderna.

Enligt John Elljung har det hittills i år inkommit fyra anmälningar om båtmotorstöld samt tre anmälningar om "stöld ur och från båt" i området kring Söderköping, Valdemarsvik samt Vikbolandet och Arkösund.

2021 gjordes totalt 80 anmälningar, vilket kan jämföras med 2023 då det gjordes totalt 12 anmälningar. 

Enligt de senaste årens statistik sker flest stölder på våren mellan april och maj och under sensommaren och tidig höst. Brotten sker oftast på vardagar mellan 23.00 och 04.00.

De platser i närområdet som varit mest utsatta är Södra och Norra Finnö samt Gryt, berättar John Elljung. 

undefined
I oktober 2022 observerade en jägare i Tyrislöt en pågående båtmotorstöld och larmade polisen. Männen kunde gripas och i deras skåpbil hittade fyra båtmotorer. I deras bil hittades ytterligare en båtmotor. Männen dömdes till både fängelse och utvisning. Bilden är hämtad från polisens förundersökning.

Har du något tips för hur båtägare kan skydda sig mot det här?

– Dels är det att se till att marinan ingår i båtsamverkan, dels är det att DNA-märka. Det finns ett samarbete med de baltiska länderna som kollar efter DNA-märkningar. Sådant kan man köpa av försäkringsbolag. Ett annat tips är att ha GPS på motorn, säger John Elljung.

Vikten av GPS blir uppenbar när man ser till två exempel som skedde i Valdemarsvik och i Söderköping 2022.

I samband med en liknande insats, som den områdespolisen snart kommer att genomföra, larmade en båtägare från Katrineholm polisen efter att ha fått mobilnotiser om att GPS:en på hans båtmotor rörde på sig.

Detta ledde till att två män kopplade till internationella nätverk kunde gripas och senare lagföras för totalt fem stycken båtmotorstölder.

Kort därpå inträffade en liknande händelse i Söderköpings kommun, men i det fallet hade båtägaren stängt av notiserna i sin telefon och nåddes således inte av larmet förrän morgonen efteråt. Då var skadan redan skedd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!