Magnus Ek har lämnat aktiviteten på kontoret i Gamla stan för att ta julledigt hemma hos familjen. Vi träffas på ett café i centrum och Magnus tar en prinsesstårta och svart kaffe. ”Centerpartister gillar ju fika” säger han.
Magnus Ek var aktiv inom CUF i fem år innan han sommaren 2015 valdes till ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund. När han i somras gick in på sitt andra år på posten kändes det bra.
– Första året är allt nytt, allt från att man ska vara chef på kontoret och leda organisationen till hur man ska förhålla sig till partiet. Andra året är skönare, man vet hur allt funkar och man har erfarenheten i kroppen. Det kommer bli ännu skönare tredje och fjärde året, säger han och hymlar inte med att han gärna stannar på posten så länge han får.
Bland det roligaste med jobbet är att han får möjlighet att påverka politiken, säger Magnus. Han har ett tätt samarbete med riksdagsgruppen och partistyrelsen och träffar Annie Lööf regelbundet. Han anser att ungdomsförbundet nu ligger närmare Centerpartiet i sina värderingar än vad de gjort på länge.
I den senaste Sifo-mätningen fick Centerpartiet 9,1 procent, vilket är den högsta noteringen sen 1991. Varför har ni medvind nu?
– Det finns ett par anledningar. Den ena är att vi tog tag i förnyelsearbetet och beslutade vad vi vill när vi antog ett nytt idéprogram 2013. Men den största anledningen är Annie Lööf, som är den bästa politikern just nu. Hon är rak, tydlig och ärlig på något vis. Hon har orkat ha en långsiktighet när andra har svajat och svängt.
Med det syftar han på debatten i flyktingkrisens spår, där Centerpartiets liberala inriktning i invandringspolitiken står fast medan de andra borgerliga partierna svängt.
– Vi har lagt fast linjen och grundinställningen är att folk på flykt måste få söka skydd och att invandringen på sikt kommer att stärka Sverige.
Men vi återgår till Magnus Ek och hans bakgrund. Med mamma, pappa, mormor och syster som är politiskt aktiva har han mer eller mindre politiken i blodet.
Hade du kunnat bli annat än centerpartist?
– Jag hade nog kunnat, men frågan är varför jag hade velat? Jag kände ingen press att bli centerpartist, men visst får man med sig vissa värderingar, säger han.
Framför allt är det miljön, frihetsfrågan och landsbygdspolitiken han brinner för. Men när tiden som förbundsordförande är över är det tillbaka till släktgården i Gryt han vill. Han påbörjade studier till agronom i Uppsala men är nu inne på att läsa jordbruk mer praktiskt och så småningom bli bonde på deltid.
– Jag trivs här och vill gärna bo här resten av mitt liv. Jag vill att mina barn ska växa upp här, om jag får några. Jag vill att Valdemarsvik och Gryt ska växa och kliva framåt, säger han.
Hur ser du på framtiden för landsbygden?
– Jag är hoppfull, mer än jag någonsin varit. Jag har känslan av att det vänder, vi pratar och tittar på landsbygden på ett annat sätt än tidigare. Vi har byalag som tittar på hur man gör på andra ställen, vi har en turistnäring som lever, vi har friskolor som går som tåget. Det finns mycket problem men flera saker som ser ljusa ut.
– Jag tror att Valdemarsvik är mer välmående om 40 år, men det beror på vad vi gör och det är därför jag är politiskt aktiv.