På tisdagskvällen har ett tiotal personer samlats i Valdemarsviks sparbank för att göra en trygghetsbesiktning av Valdemarsviks centrum. Det är ett led i arbetet med medborgarlöftet som polisen och kommunen skrev under för någon månad sedan. Där pekades Valdemarsviks tätort samt Gusum ut som de platser som flest tyckte var otrygga.
– Men då ska man komma ihåg att 63 procent av alla som svarade inte tycker det finns några otrygga platser i kommunen, påpekar Fredrik Törnborg, kommunens trygghetssamordnare.
Han konstaterar också att antalet anmälda brott sänkts med hälften från den högsta noteringen 1997 med 849 anmälda brott till 2022 då 440 brott anmäldes, den lägsta siffran någonsin.
– Av de anmälda brotten toppar krock med vilt och att man tappat bort mobilen och anmäler för att få ut på försäkringen.
Överhuvudtaget verkar bilden hos de närvarande, både från lokalområdespoliserna samt säkerhetsvakt vara att situationen just nu är ganska bra i Valdemarsvik. Man är också ganska överens om att det beror på det fokus man lägger på förebyggande arbete.
Markus Rosengren jobbar som säkerhetsvakt i kommunen för företaget Smart bevaknings räkning.
– När vi startade med bevakningen här för två år sen började det bli lite skadegörelse i kommunen och då tänkte vi om. Där hade vi ett väldigt bra samarbete med kommunen, vi styrde om till att vara ute i god tid på kvällarna och prata med ungdomar i stället för att åka förbi och bevaka vid fyra på morgonen, berättar Markus Rosenberg.
– På det sättet får vi en helt annan inblick och kan arbeta på ett helt annat sätt vilket fungerat väldigt bra. Internt har vi kallat det för "Valdemarsviksmodellen" och från och med april ska det införas även i Åtvidaberg.
Så har det blivit dags att genomföra själva trygghetsbesiktningen i centrum. Vi går runt och tittar efter mörka passager, höga och täta buskage och annat som kan leda till en känsla av otrygghet.
Rosariet och lekparken intill den nya busstationen är ett område som pekades ut vid den förra trygghetsbesiktningen för två år sedan. Efter det har det satts upp fler ljuspunkter i området.
– Vi har också bytt till starkare lampor och glesat ur träden, det här är ett område där vi gjort skillnad sen senast, säger Fredrik Törnborg innan man går vidare för att ringa in fler platser att åtgärda – för trygghetens skull.