I Valdemarsviks centrum finns just nu åtminstone fem lediga lokaler. Samtidigt är några verksamheter på Storgatan till salu men har ännu inte sålts. Det här har oroat många Valdemarsviksbor som sett sitt centrum utarmas de senaste åren.
Nu driver Turistföreningen Visit Valdemarsvik ett projekt som fokuserar på centrumutveckling och hur man kan vända trenden. Det sker inom projekt SLUP (Smarta Lokala UvecklingsProcesser) som Leader Kustlandet står bakom.
Projektledare Thomas Ekh, ordförande i Turistföreningen Visit Valdemarsvik, förklarar problembilden:
– Jag har jobbat många år i Valdemarsvik med utveckling och det här går ju upp och ner. För tio år sedan var det också en del lokaler som stod lediga. Nu har vi dock haft en större problematik, dels har e-handeln slagit igenom och så har vi haft pandemi.
– Fördelen är att tittar vi på dem som slagit igen på gatan är det ju inga förutom Gröna huset som nyligen gått i konkurs. Alla andra har stängt av andra skäl så det har inte varit någon butiksdöd. Nu ska ju också Studieförbundet Vuxenskolan in i en av de lediga lokalerna och det är positivt.
Däremot menar Thomas Ekh att situationen efter pandemin har försvårat läget.
– Vi har problematiken med räntor och det osäkra läget i världen som gjort att många inte är lika benägna att våga satsa. Det finns ju bra verksamheter på gatan som är till salu men man hittar ingen köpare.
Han vill dock inte måla i för mörka färger, det finns positiva saker att ta fasta på.
– På sommarhalvåret, från påsk ungefär, fördubblas folkmängden i kommunen när sommargästerna kommer hit. Sedan har vi den rörliga turismen, så här finns möjligheter att driva verksamhet under större delen av året, säger Thomas Ekh.
Projektet drar igång i januari, efter julhandeln. Man kommer att ta hjälp av den handelsundersökning som genomförts och göra fördjupningar i vissa delar. Det kommer att ske möten med handlare, fastighetsägare och invånare för att få till en dialog.
– Det här kan betraktas som en förstudie, vi har bara fått 40 000 i medel. Tanken är att om intresset finns så gör vi en större ansökan där vi kan få medel till en projektledare, påpekar Thomas som menar att många har ansvar för frågan:
– Vi har kommunen, fastighetsägarna och så handlarna där det kan röra sig om servicegraden: till exempel om öppettiderna är de rätta. Det är också viktigt att invånarna stöttar den lokala handeln.
En av handlarna på Storgatan är silversmeden Viktor Lenper. Han tycker att det är en tråkig utveckling, men ser ändå positivt på situationen.
– Jag tycker det finns otroliga möjligheter här och tror att fler och fler får upp ögonen för det lokala. Många vill handla mer småskaligt och veta var man köpt sina saker, men det gäller att hitta rätt nisch och vad folk vill ha, säger han.
– Sedan krävs förstås också att folk väljer att handla lokalt men jag tycker att kommuninvånarna ser och värdesätter handlarna. Det var full fart i lördags under julmarknaden och jag är nöjd med hur julhandeln börjat.
För att fylla Storgatan menar Viktor Lenper att det till syvende och sist krävs att några vågar starta verksamheter.
– I grund och botten gäller det att hitta dem som vill, vågar och brinner för något. Det är ju också otroligt roligt att driva verksamhet. Jag tycker att har man en dröm ska man testa!