Frågan om den framtida skolorganisationen i Valdemarsviks kommun har länge varit sårig och skjutits upp flera gånger.
Det handlar om fyra grundförslag som bland annat innehållit en avveckling av Sörbyskolan och att eleverna flyttas till Vammarskolan. Där finns också tankar om att antingen Gusums skola eller Ringarums skola ska avvecklas eller att årskurserna skulle delas upp mellan de båda skolorna. Styret, M, SD, KD och LPo, har inte egen majoritet och söker en bred överenskommelse i kommunfullmäktige där frågan varit tänkt att avgöras 16 december.
Av allt att döma kan man nu räkna bort Socialdemokraterna från en sådan överenskommelse.
– Jag ser inte att vi behöver göra någon omfattande förändring under den här mandatperioden, säger oppositionsrådet Lars Beckman (S).
Klarar ekonomin att behålla alla enheter?
– Tittar man på ekonomin för barn och utbildning ser det ändå ganska bra ut. Vi levererar ett överskott där för 2024 till skillnad mot andra verksamheter.
Enligt Lars Beckman finns det flera frågor som saknar svar i underlaget och enligt S vill man avvakta och se frågan i ett längre perspektiv.
– Vi vill stanna upp, ta en paus och låta människor komma till ro. Det gäller vårdnadshavarna, barnen i skolan och pedagogerna. Det kan dessutom vara så att ha kvar våra mindre skolenheter kan vara en fördel och rent av en framgångsfaktor för att attrahera barnfamiljer i andra kommuner.
Han nämner också kommunens planer på fastighetsköp i Ringarum för att omvandla till 35-40 villatomter som en viktig pusselbit i ekvationen.
– Kanske är det då bättre att ta vara på det vi har nu och utnyttja de små enheterna vi har till något positivt och sluta skapa oro. Vi vet redan nu att det finns barnfamiljer som funderar på andra skolor.
Är det inte fegt att låta bli att ta ett beslut i frågan?
– När den dagen kommer då vi måste agera så ska vi absolut göra det men den dagen är inte här ännu. Jag ser det inte som fegt utan vi känner att nu kan vi ta det lite lugnt och inte rusa in i någon ytterligare studie. Om det nu är så att vi tror att små skolenheter kan vara en framgångsfaktorer så kan vi överleva tills vändningen kommer. För vi tror på en vändning, säger Lars Beckman.
Från det politiska styrets sida möts det socialdemokratiska utspelet med förvåning. Under onsdagen hade de politiska partierna en gruppledarträff där just skolfrågan diskuterades och från styrets sida söker man fortfarande en bred överenskommelse i frågan. Med eller utan Socialdemokraternas medverkan.
– Vi kommer att lägga ett förslag på hur vi ska arbeta vidare med frågan. Det kommer vi att presentera för kommuninvånarna och skicka ut till föräldragrupper. Här är vi i processen och så här tänker vi framåt, säger kommunstyrelsens ordförande Per Hollertz (M) på torsdagen.
Han beskriver Socialdemokraternas lösning som märklig.
– De får ju stå för sin lösning men jag anser inte att det är någon lösning att bara sitta still och inte adressera frågan. Jag förstår att skolfrågan upprör många människor. Det är ofrånkomligt men ska vi våga adressera den här frågan måste vi ta tag i saken. Det hjälper inte att sätta sig still i två år och tro att det löser sig av sig själv. Frågan kommer inte att försvinna. Det blir inte bättre av att ta i frågan om två år.
– För mig är det inte ett ansvarstagande att säga att vi gör ingenting, säger Per Hollertz.