Ett försiktigt plusresultat i styrets nya budget

Från ett rejält minusresultat till ett försiktigt plusresultat. Det politiska styret i Valdemarsvik hoppas att budgeten för 2025 är början på vändningen.
– Det kommer att krävas ett antal åt till innan vi har riktigt bra balans i kommunens ekonomi, säger kommunstyrelsens ordförande Per Hollertz (M).

Det politiska styret i Valdemarsvik 2024: Per Hollertz (M), Annelie Noort (KD), Stefan Kemle (LPo), Per Hanö (SD).

Det politiska styret i Valdemarsvik 2024: Per Hollertz (M), Annelie Noort (KD), Stefan Kemle (LPo), Per Hanö (SD).

Foto: Thomas Möller/Micke PIhlblad

Valdemarsvik2024-10-18 06:00

Nyheten i korthet

  • Valdemarsviks politiska styre förutspår en budgetvändning från ett minusresultat på 10,9 miljoner 2024 till ett plusresultat på 3 miljoner 2025. De hoppas att detta kommer leda till en total vinst på 5,3 miljoner 2027.
  • För att uppnå detta måste besparingsåtgärder från 2024 genomföras, inklusive ytterligare personalminskningar och höjda avgifter och taxor. De planerar även för stora investeringar inom vattenverk och renhållning.
  • De politiska ledarna menar att grunden för denna budgetförändring har lagts genom en stor omorganisation av kommunens verksamhet, vilket skulle leda till effektivare användning av resurser.

Från ett minusresultat på 10,9 miljoner för 2024 till ett plusresultat på 3 miljoner kronor för 2025 i en budget som totalt omfattar nästan 600 miljoner kronor.

När det politiska styret i Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet oberoende lägger fram sitt budgetförslag är det fortfarande svångrem som gäller, men också en försiktig stabilisering av ekonomin som de hoppas ska landa i ett plusresultat på 5,3 miljoner år 2027.

undefined
"Vi anar att vi vänt utvecklingen och att vi är på rätt väg men vi är inte i mål på något sätt", säger kommunstyrelsens ordförande Per Hollertz (M).

– Det är ingen jättestark budget men det är ett plusresultat. Vi anar att vi vänt utvecklingen och att vi är på rätt väg, men vi är inte i mål på något sätt, säger kommunstyrelsens ordförande Per Hollertz (M).

– Vi håller i och håller ut. Det är viktigt att vi inte börjar vingla, säger Stefan Kemle (LPo).

undefined
"I de stora frågorna som sträcker sig över lång tid är det bra om man är överens", säger kommunalrådet Stefan Kemle (LPo) som ser goda förutsättningar att komma överens med delar av oppositionen om budgeten.

Viktiga delar för att ro den föreslagna budgeten i hamn är bland annat att de besparingsåtgärder som lagts under 2024 nu verkligen genomförs.

– Vi har gjort en rad anpassningar som får effekt 2025. Vi måste få effekt på det och förmodligen kommer det att krävas ytterligare åtgärder som vi får ta beslut om längre fram. Sen blir vi lite hjälpta av att det lättar konjunkturmässigt. Att inflationen sjunker gör väldigt mycket på kostnaderna i stort men framförallt på pensionskostnaderna som minskar med 15,7 miljoner. Det har varit en tung post under åren som varit, säger Per Hollertz.

undefined
Småkommunerna har det tufft ekonomiskt och Valdemarsvik är inget undantag. Nu redovisar kommunen ett litet plusresultat på 3 miljoner kronor i budgetförslaget för 2025.

Den stora omorganisationen av kommunens verksamhet har lagt grunden för budgetförslaget, menar det politiska styret, som nu hoppas att kommunens resurser kan användas mer effektivt.

– Nu har vi en förvaltning där vi använder samma personal mer övergripande. Det har varit ett jättejobb och nu börjar det sätta sig. Det är ganska många personer som har lämnat men vi har inte lagt några varsel, vilket kan vara en enkel lösning. Istället har vi tittat på hur det långsiktigt håller. Det har varit pensionsavgångar eller folk som slutat men inte ersatts och då integrerar vi de tjänsterna i den övriga verksamheten, säger Stefan Kemle.

undefined
"Från årsskiftet till nu har vi minskat med 20 tjänster i kommunen utan att lägga ett varsel", säger Per Hanö (SD). Kommunen kommer att fortsätta jobba med naturliga avgångar även framöver.

– Från årsskiftet till nu har vi minskat med 20 tjänster i kommunen utan att lägga ett varsel. Varsel ger oro bland personalen och kan innebära att kompetenser vi egentligen behöver söker sig härifrån, säger Per Hanö (SD).

– Vi har också gjort en stor genomlysning av ekonomin så att vi har bättre ordning och styrning där. Cheferna får mer kontroll över ekonomin och det ger ett lugn inför framtiden. Det ger bättre kontroll och vi kommer att klara det här, säger Annelie Noort (KD).

undefined
"Vi har också gjort en stor genomlysning av ekonomin så att vi har bättre ordning och styrning där", säger Annelie Noort (KD).

Styret i Valdemarsvik gör dock ingen hemlighet av att det kommer att krävas fortsatta anpassningar. Det innebär ytterligare personalminskningar och en fortsatt höjning av avgifter och taxor, inte minst när det gäller VA och renhållning. De redan beslutade taxehöjningarna från 1 januari räcker inte för att täcka det prognostiserade underskottet för 2024. Där ligger runt 6 miljoner kronor på taxor och avgifter.

– Första beslutet av taxehöjningen är en förutsättning för att få en budget i balans men vi kommer att behöva gå fram med ytterligare taxehöjningar och det är vi nog inte ensamma om, säger Per Hollertz och pekar på flera tunga investeringar som kommunen måste genomföra i vattenverk (Fallingeberg) och inom renhållningen när fastighetsnära insamling ska införas senast 2027.

Investeringsbudgeten för 2025 omfattar cirka 50 miljoner kronor och där försöker kommunen medvetet att hålla igen.

– Vi försöker banta så mycket det går för att minska behovet av nyupplåning. Det vi inte rör är det periodiska underhållet på fastigheter och vägar. Det blir ofta kapitalförstöring om man snålar för länge på underhållet, säger Per Hollertz.

undefined
Per Hollertz (M), Annelie Noort (KD), Stefan Kemle (LPo)och Per Hanö (SD) hoppas få stöd för sitt budgetförslag även om de inte har egen majoritet i kommunfullmäktige.

Den politiska verkligheten i Valdemarsvik är att styret inte har egen majoritet, utan behöver stöd från något annat parti för att få igenom sin budget. Även om sannolikheten är liten för att något annat parti ska få med sig hela oppositionen på en alternativ budget.

– VI sonderar terrängen med övriga partier. Ibland lägger inte alla partier egna budgetar. Det är goda förutsättningar att den går att förankra brett, säger Per Hollertz.

– Ska man se det demokratiskt är de egentligen ingen nackdel. I de stora frågorna som sträcker sig över lång tid är det bra om man är överens. Det kan bli skifte i styret och då är det nån annan som ska ta över ansvaret. Då är det klädsamt om så många som möjligt är med på beslutet, säger Stefan Kemle.

Budget Valdemarsvik

Första anhalten för styrets budgetförslag är kommunstyrelsen 28 oktober. Sedan avgörs det i kommunfullmäktige 18 november.

Några av de förändringar som behöver genomföras till följd av budgeten är:

Ny förskole- och skolstruktur, ökad samverkan mellan skola och socialtjänst, fortsatt förändring och effektivisering av den kommunala förvaltningen, avveckling av fastigheter som genererar underskott samt ökad samverkan med kommuner i närheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!