Rattfull 31-åring körde av vägen – och fortsatte bilturen

Mannen i 30-års åldern var grovt rattfull när han körde av vägen, in i en snödriva, och sedan fortsatte bilturen. Nu döms han – men slipper fängelse.

Den 31-årige bilföraren var rattfull, men satte sig ändå bakon ratten på annandagen och körde in i en snödriva. Nu har han dömts till villkorlig dom och samhällstjänst av Norrköpings tingsrätt.

Den 31-årige bilföraren var rattfull, men satte sig ändå bakon ratten på annandagen och körde in i en snödriva. Nu har han dömts till villkorlig dom och samhällstjänst av Norrköpings tingsrätt.

Foto: Johan Nilsson/TT

Valdemarsvik2024-10-07 21:30

Det var två dagar efter jul, på annandagen, som 31-åringen körde omkring full i Valdemarsvik. Provtagningen visade att mannen hade 1,45 promille alkohol i blodet, en bit över gränsen för grovt rattfylleri som går vid 1,0 promille.

Under bilturen körde 31-åringen av vägen och in i en snödriva, men kunde därefter fortsätta köra vidare genom samhället. Åklagaren menar att mannens körning, genom att ha orsakat trafikolyckan, har utgjort en påtaglig fara för trafiksäkerheten. 31-åringen själv menar däremot det hala väglaget och dåliga däck på bilen var orsaken till att han körde av vägen. 

Vittnet i åtalet såg mannen köra runt i bilen först efter att han kört in i snödrivan. I rättens mening går det därför inte att utesluta att väderförhållandena var anledningen till olyckan och därmed är det inte fastställt att 31-åringens körning innebar en påtaglig fara för trafiksäkerheten.

Det är däremot klarlagt att mannen gjort sig skyldig till grovt rattfylleri, vilket han också själv erkänner. Straffvärdet motsvarar en månads fängelse. Men mannen slipper fängelse eftersom tingsrätten tar hänsyn till att han är ostraffad sedan tidigare samtidigt och bedömer att det inte finns anledning att tro att han ska begå nya brott. 

Straffet bestäms till en villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!