Marknaden har anor från 1610, men första åren som kreatursmarknad innan den utvecklades till den färgstarka folkfest den är i dag när hela centrum fylls av ett brokigt diverseutbud med allt från karameller till kläder, korgar och platspåsar.
Arrangör är Lions som skött marknaden i mer än 40 år, vilket betyder att intäkterna gör nytta för andra enligt föreningens motto ”Hjälp Lions att hjälpa”. Nettot av uthyrning av marknadsplatser går direkt till hjälpverksamhet, både nationellt, internationellt och lokalt.
– Vi har sagt att 50 procent av inkomsterna ska hamna lokalt. Men eftersom vi inte behåller några pengar i föreningen har vi inte någon ekonomisk buffert, det är bara att hoppas att vi får det att gå runt, säger Sven-Erik Larsson, marknadsansvarig och fortsätter:
– För oss är marknaden den stora inkomstkällan. Utan marknad inget Lions.
Ändå har föreningen aviserat att man önskar att någon annan tar över, men så har det inte blivit ännu.
– Vi har hög medelålder och det är svårt att rekrytera yngre till föreningslivet, särskilt till en ideell förening och marknaden kräver mycket ideellt arbete. Vi hade ett möte i april och beslutade att åtminstone köra i år, men hoppas fortfarande att någon annan vill ta över när vi inte orkar längre, säger Sven-Erik Larsson.
Pandemin har påverkat på flera sätt. Inte bara för att man fick ställa in marknaden två år i rad, utan också för att många äldre knallar då passade på att pensionera sig. Marknadsförsäljarna har därmed minskat.
– Nu har vi mellan 40-50 knallar anmälda, tidigare brukade det vara mellan 70-80 men i gengäld hyr de oftast större platser nu.
Det som kostar föreningen pengar är all den el som måste dras till marknadsförsäljarna.
Marken får disponeras gratis av Valdemarsviks kommun i centrum, från Garvaregatan fram till Samelius, plus Centralplan och delar av Kolplan. Sparbanken är också med som sponsor.
Det finns också vissa krav på det som ska säljas, pyrotekniska artiklar, stinkbomber, ärtrör och liknande är förbjudet för att det inte ska störa marknadsbesökarna.
Marknaden betyder dock mer för många än bara handel och ballonger.
– Det är också en mötesplats och vi vet också att det är något av en hemvändardag för många. Nu är det är bara att också hoppas på bra väder, säger Sven-Erik Larsson.