Det är tjänstemännen i kommunledningsgruppen som tagit fram det stora åtgärdspaketet som totalt innehåller 13 punkter.
Stora och små förslag.
Förslaget som kanske är mest anmärkningsvärt är en nedläggning av simhallen i Gusum. Men samtliga kan på ett eller annat sätt komma att påverka Valdemarsviksborna.
På kommunstyrelsens sista sammanträde innan sommaruppehållet togs inga beslut om de specifika förslagen – men däremot gav man tjänstemännen grönt ljus att gå vidare och ta fram beräkningar på varje individuellt förslag. Vad de skulle ge för besparingar.
– Vi kämpar fortfarande med ett underskott som vi måste komma till rätta med. Vi har för stor kostym i förhållande till kommunens storlek, säger Per Hollertz.
Att kommunens ekonomi måste förbättras är egentligen ingen nyhet, förklarar han vidare.
– Vi har släpat med ett underskott i verksamheterna i ganska många år. Men på grund av högkonjunktur och olika bidrag har det ändå gått ihop på sista raden. Nu är vi inne i en tuffare ekonomisk period och för framtiden måste vi slimma organisationen så att vi kan ge en bra service till kommuninvånarna med de skattepengar vi har till hands.
Hur ställer du dig till de förslag som finns med på tjänstemännens lista?
– Det är lite tidigt att säga. Men vi har sagt att det här är saker som vi kan överväga. Sedan måste vi ha ett mer detaljerat underlag så att vi kan ta välgrundade beslut.
Är ni eniga i styret kring det här?
– Jag tror vi alla är införstådda med att vi måste göra förändringar. Vi kan inte göra ingenting och hoppas på det bästa. När det blir dags att ta skarpa beslut om verksamheter som kan försvinna, då är det svårt att säga om enigheten finns, men det är upp till oss som styre att förhandla fram förslag vi har stöd för.
– Vi måste göra det här dels för att komma till rätta med underskottet och för att i slutändan dessutom prestera ett positivt resultat. Vi har stora investeringar framför oss som vi i alla fall delvis måste finansiera med egna medel för att inte öka kommunens låneskuld alltför mycket.
Det gäller att väga nyttan av åtgärden kontra kostnaden?
– Det är klart, vi ska inte låtsas som att de här åtgärderna inte kommer att märkas. Vissa kommer att uppfatta det här som att det blir en försämrad service. Det är när den avvägningen ska göras som politiken kommer in och gör en bedömning av nyttan kontra besparingen.
Hur ser du på förslaget att eventuellt avveckla simhallen?
– Det har varit en fråga som skvalpat i det politiska nästan sedan jag började. Framförallt finns det med som en fråga för att den snart uppnått sin livslängd. Förr eller senare måste man ta beslut om en större renovering och då pratar vi många miljoner.
– Men den berör många och det är inte så att vi tycker att den är onödig på något sätt. Den är viktig, dels för skolans simundervisning och inte minst för personer som behöver rehab. Sedan är det möjligt att man kan lösa det på något annat sätt, men där måste man göra en avvägning.
Vad förväntar ni er för reaktioner på de här olika förslagen?
– Jag tror det kan vara lite olika. Vi förväntar oss kanske inte några stora applåder. Men förhoppningsvis finns det en förståelse för att saker måste göras i det här läget. Att det här är ett stålbad Valdemarsviks kommun måste ta sig igenom.
Är det så illa ställt?
– Ja, vi har pratat om att vi har stått inför ett stålbad i ganska många år och vi måste göra effektiviseringar. Sedan behöver inte det betyda att allt blir sämre. Kanske kan man erbjuda servicen på annat sätt. Men världen förändras och kommunen måste följa med i den förändringen.
Hur troligt är det att ni behöver genomföra alla de här åtgärderna?
– Kanske behöver inte allt genomföras. Går man igenom hela listan är det nog mer än 19 miljoner kronor det handlar om. Men vi behöver också ett positivt resultat för att bli en livskraftig kommun på sikt.
Vad vill du säga till de Valdemarsviksbor som kan känna sig oroliga i det här läget?
– Vi kommer att genomföra nödvändiga förändringar för att få en livskraftig kommun på sikt och ha resurser för att sköta våra kärnuppdrag på ett bra sätt. Jag har förståelse för att det finns en besvikelse, men det är tanken med det hela, säger Per Hollertz.
Tjänstemännen ska redovisa vilka besparingar de olika förslagen kan ge vid kommunstyrelsens sammanträde den 30 september.