Polisassistent Sofie Karlsson förklarar att det inte är ovanligt att polispatruller kallas ut på den här typen av ärenden när statens vilt är inblandat. Lagens huvudmening är "att dessa arter är i riskzonen för illegal jakt eller har ett särskilt högt naturvärde som kräver extraordinära skyddsregler, skriver Naturhistoriska riksmuseet på sin hemsida.
Havsörnen togs om hand för att senare skickas till Naturhistoriska riksmuseet eller Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Vad havsörnen tros ha dött av är fortfarande oklart.
– Vi tycker att bilden på örnen och omgivningarna var fina. Statens vilt rymmer många gånger vackra djur. Speciellt när man kommer nära och verkligen ser – som i det här fallet – hur stor en örn är. Jag tycker bilden är jättefin, utvecklar Sofie Karlsson.
Till utvalda däggdjursarter som inte får behållas av upphittare eftersom det är statens vilt hör björn, varg, järv, lo, myskoxe, fjällräv, utter och valar, skriver Svenska Jägareförbundet. Rovfåglar: fiskgjuse, bivråk, tornuggla, hökuggla, berguv, fjälluggla, lappuggla, slaguggla, örnar, glador, falkar och kärrhökar. Hackspettar: gråspett, vitryggig hackspett och mellanspett. Övriga fåglar: Rördrom, lunnefågel, salskrake, svarthalsad dopping, skärfläcka, kungsfiskare, blåkråka, härfågel, sommargylling, fjällgås, skräntärna, svarttärna och storkar.