Polisen knackar dörr för att minska våldet

Jul innebär inte bara julfrid. Det är även en högtid då fler våldsbrott förekommer i hemmen. Därför har poliserna i Valdemarsvik knackat på dörrar för att prata om våld.

"Jag tror att det blir lättare att ta kontakt med oss om man har ett ansikte på polisen och har träffat oss", säger Therese Eliasson, områdespolis.

"Jag tror att det blir lättare att ta kontakt med oss om man har ett ansikte på polisen och har träffat oss", säger Therese Eliasson, områdespolis.

Foto: Axel Johansson

Valdemarsvik2024-12-19 16:00

– Jag tror att det blir lättare att ta kontakt med oss om man har ett ansikte på polisen och har träffat oss, säger Therese Eliasson, områdespolis.

Ett 60-tal familjer fick i lördags besök av poliserna då de var de ute och knackade dörr både i Gusum och Valdemarsvik. Detta är ett sätt att uppmärksamma att julen för många innebär problem med våld i familjen.

undefined
"Jag tror att det blir lättare att ta kontakt med oss om man har ett ansikte på polisen och har träffat oss", säger Therese Eliasson, områdespolis.

– Vi frågade helt enkelt om vi fick komma in en stund och så pratade vi om våld i relationer. Hur viktigt det är att man kontaktar polisen om man tror att det sker våldsbrott, säger Therese Eliasson.

Hon poängterar att man inte ska dra sig för att ringa till polisen om man tror att något är fel.

– Det bästa är att ringa oss och sedan får vi avgöra vilken insats vi gör. Oftast åker vi dit för att se vad som har hänt.

Polisen hade aviserat på Facebook att de skulle göra dörrknackningen och många väntade på deras besök.

undefined
"När man knackar på okända dörrar så kan vi ju möta både dem som drabbas men också de som utför våld mot andra. Det gäller att vara observant", säger John Elljung, områdespolis.

– När man knackar på okända dörrar så kan vi ju möta både dem som drabbas men också de som utför våld mot andra. Det gäller att vara observant. Det är inte så vanligt men ibland ser man fysiska spår som blåmärken i ansiktet på en person. Det är väldigt viktigt att även den som utsätts vet att de kan få hjälp, säger områdespolis John Elljung.

– Man märker ju av stämningen då man träffar människor, säger Therese Eliasson.

– Jag tror det är lättare att ta en kontakt med oss om man redan träffat oss, fortsätter hon.

Den som hör avvikande ljud, skrik eller bråk bör kontakta polisen.

undefined
"Det är viktigt det är att man kontaktar polisen om man tror att det sker våldsbrott", säger Therese Eliasson.

– Det är alltid bättre att kolla en gång för mycket än en gång för lite. Det finns hjälp att få för den som behöver, säger Therese Eliasson.

– Många kan tycka att det är besvärligt att ringa och larma om en granne men så ska man inte tänka. Vi berättar aldrig vem det är som har ringt och anmält, fortsätter hon.

undefined
Ett 60-tal familjer fick besök av poliserna som i lördags eftermiddag och kväll då de var de ute och knackade dörr både i Gusum och Valdemarsvik. "Våld i hemmet är väldigt vanligt men det är ett stort mörkertal, oftast anmäls inte händelsen", säger John Elljung, lokalområdespolis.

Områdespoliserna i Söderköping/Valdemarsvik är först i Norrköpingsdistriktet att göra knacka-dörr-satsningen. Men satsningen Julfrid pågår på flera håll, bland annat i Linköping och Åtvidaberg. Förhoppningen är att få ner mörkertalet för våldsbrott i familjen.

– Våld i hemmet är väldigt vanligt men det är ett stort mörkertal, oftast anmäls inte händelsen. Majoriteten av dem som utsätts är kvinnor men det finns även hjälp för misshandlade män, säger John Elljung.

Karta: Valdemarsvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!