Överdriven kritik mot ställplatserna

Mikael Carlsson, som driver Eköns Camping i Gryt, framförde nyligen kritik i NT mot ställplatserna för husbilar i Valdemarsviks hamn. Han tycker inte att verksamheten drivs på ett regelvänligt sätt. På den punkten får han nu mothugg.

Valdemarsvik2015-07-15 02:00

Avgifterna är för låga och brandsäkerheten för dålig, anser Mikael Carlsson. Det håller Thomas Örnberg, teknisk chef vid Valdemarsviks kommun, inte med om.

– Avgiften är densamma som för båtplatserna i hamnen, de ses över i samband med budgetarbetet för 2016. De 18 ställplatserna för husbilar i hamnområdet är dess­utom uppmärkta enligt de rekommendationer vi fått från Räddningstjänsten i Öster-götland, meddelar han.

Kommunen har som mål att locka fler besökare till Valdemarsviks tätort, förklarar han vidare. Allt i syfte att gynna kommunens näringsliv. I väntan på beslut om framtida byggnationer i hamnområdet, tycker han därför att det är ett bra alternativ att utnyttja marken för uppställning av husbilar.

Det privata företag som sköter värdskapet för ställplatserna på uppdrag av kommunen, har även de invändningar mot Mikael Carlssons kritik. Ställplatserna är inte en så stor konkurrent som framställs, meddelar Thomas Ekh, som företräder ”Turistcenter i Valdemarsvik AB”.

– Jag vill understryka att nästan alla som står på våra ställplatser är gäster som aldrig, eller nästan aldrig, söker sig till en camping. Skulle dessa platser försvinna, kommer vi förlora turister och därmed intäkter till kommunen, säger han.

Ställplatserna går inte heller att jämföra med en camping, anser Thomas Ekh. Detta trots de faciliteter som erbjuds. Servicehuset är gammalt och antalet toaletter och duschar är för få.

– Platserna är dessutom inte belägna i ett lugnt läge, utan har den vältrafikerade Grytsvägen bara ett par meter från husbilen. Dessutom är gästhamnsområdet till för alla, det är alltså inte en ”stängd” camping.

Han poängterar även att platserna endast riktar sig till besökare som ämnar stanna någon dag eller två.

– Vid längre vistelser hänvisar vi till campingarna i kommunen, säger Thomas Ekh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om