Kommunen har genomfört en enkätundersökning i Valdemarsvik för att ringa in beteendemönstren hos konsumenterna. Det handlar om vad invånarna konsumerar i andra kommuner och vad de väljer att köpa i den egna kommunen eller online.
190 personer mellan 26 och 75 år har svarat på den digitala enkäten. Man har också fått ge synpunkter om det är något man saknar.
Bakom enkäten står näringslivsutvecklare Sarah Åkerblom.
– Jag har haft en del centrumträffar med handlarna. Under den första träffen fick de skriva på lappar vad de tyckte att kommunen skulle göra och då kom det ett förslag på att göra just en enkät hur folk handlar, berättar Sarah Åkerblom.
– Jag kände också att det behövs någon form av underlag för de här frågorna även när jag pratar med politiker.
Vad kan man dra för slutsatser?
– Vi ser att det är en hög procent som köper livsmedel på egna orten (79 procent) men det är kanske inte så förvånande. Däremot är det slående många som handlar fröer och blommor inom kommunen också (72 procent). Jag tänker mig att det beror på att Sofielunds blomsterbutik och Gryts handelsträdgård är bra och väletablerade, tror Sarah Åkerblom.
– Flera nämner att man saknar skoaffär, barnaffär och sportaffär, det har ju funnits i Valdemarsvik tidigare. Generellt verkar det vara svårt att driva vissa affärer som passar alla, det finns inte underlag för det. Men man tycker om den personliga servicen man får i de här mindre butikerna.
En orsak till att man har fokus på centrumhandeln är att det sedan en tid finns ett antal lediga lokaler på Storgatan med tomma skyltfönster som följd.
– Det är ju en trend som syns för alla och jag får säkert ett mejl i veckan om den här problematiken. Vad vi som kommun kan göra är ju att försköna gatan på olika sätt, vi äger ju inte fastigheterna, förklarar Sarah Åkerblom, och nämner de ursprungliga planerna på gångfartsområde som ett exempel även om det testet som gjordes inte blev populärt.
– Sedan handlar det ju om att trycka på att det är viktigt att handla lokalt om man vill se en livskraftig handel.
Hur kan man använda det här materialet framåt?
– Det är ju bra för handeln själv att veta vad kunderna önskar att se och vad man vill ska finnas här. Ett exempel är att en del vill se mer hemkörning av mat och självscanning i affärerna. Det finns pengar att söka för att bli mer digital, säger Sarah Åkerblom.
– Vi har också delat undersökningen med Svenska handelsfastigheter som bland annat äger gamla posten. Det är ju ett bra sätt att använda statistiken, som underlag för nya etableringar.
Utanför en av Valdemarsviks livsmedelsaffärer träffar vi Valdemarsviksbon Anna Laaksonen med döttrarna Svea och Sally.
Tänker du på den lokala handeln när du ska köpa något?
– Självklart, det är jätteviktigt. Annars går ju inte byn runt till slut, säger Anna med eftertryck.
– Det vill jag visa mina barn också, handlar man inte där man bor så överlever ju inte småorterna.
När det gäller utbudet finns det sådant som hon saknar, som också framkommit i enkäten.
– En leksaksbutik vore ju bra om det fanns här. Några affärer har några få leksaker och jag handlar lite där, men en sån skulle jag önska mig. Då skulle man slippa handla online för det är ju dels inte bra för miljön men då stödjer man ju inte den lokala handeln heller, avslutar Anna Laaksonen.