Nytt flyktingboende i Gusum

Valdemarsviks kommun planerar att öppna ytterligare ett boende för ensamkommande flyktingbarn - i den forna Bruksgården i Gusum.

Jenny Ek(C)förordar ett nytt boende, vilket inte moderaterna gör.

Jenny Ek(C)förordar ett nytt boende, vilket inte moderaterna gör.

Foto: mikael strand

Valdemarsvik2015-10-21 11:29

Men något definitivt beslut finns inte. Än mindre i vilken form. Däremot jobbas det fram ett hyreskontrakt med fastighetsägaren.

Det här är en turordning, som de borgerliga ställde sig frågande inför och som fick till följd att man inte deltog i kommunstyrelsens(ks) beslut.

– Varför hyra en anläggning under 4-6 år utan att man inte preciserar vad den ska användas till. Vi fick heller inte veta hyreskostnaden, säger oppositionsrådet Anna Nilsson(M).

Hennes partikollega Stefan Kemle är förvånad och säger så här:

– Det fanns inget underlag. Inget förslag till beslut. Inte en enda kostnad- eller resursredogörelse.

Anna Nilsson menar att man istället för att öppna ett hvb-hem, vilket tjänstemännen, enligt uppgift, pratade om under ks, borde ”förtäta” det nuvarande boendet i centralorten. Fler platser på samma yta.

– När man kan bo i tält på andra platser så måste man kunna bo två personer i samma rum. Dessutom ska man ha i åtanke att reglerna för det här boendet kommer att ändras negativt vid de två kommande årskiftena. Därför ska vi inte öppna ett boende.

Men centern är av en annan åsikt.

– Vi anser att det är nödvändigt med ytterligare ett boende. Men vi föredrar någon annanstans än i Gusum. Att vi inte deltog i beslutet berodde på ett dåligt underlag, säger Jenny Ek (C).

Erland Olauson (S), ordförande i ks, uppger att lokalerna i en eller annan form kommer att härbärgera ensamkommande barn.

– Vad det hittills har handlat om är vårdboende. I framtiden får vi räkna med stödboende vilket påverkar förutsättningarna för verksamheten. Vi måste ha lokaler för att utvidga.

Han uppger också att i dagsläget är elva av de ensamkommande barnen placerade i andra kommuner, vilket blir en minuspost eftersom det statliga bidraget inte täcker kostnaderna.

Ni kritiseras för att ni hyr lokaler innan ett formellt beslut. Kommentar?

– Sedan förra veckan har vi fått ytterligare sex ensamkommande barn. Det pågår hela tiden. Att av byråkratiska skäl vänta, är det inte läge för.

Varför inte förtäta det nuvarande boendet?

– Det har man gjort. Men det räcker inte.

0703-733 417

Aktuellt. Nytt flyktingboende.
Aktuellt. Nytt flyktingboende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om