– Jag brukar beskriva integrationsarbetet som ett maratonlopp. Det behövs flera stationer utmed sträckan där det erbjuds energidryck, vatten och hejarop, men det är fortfarande bara du som ska genomföra loppet. Med det vill jag säga att vi inte ska ta ifrån individens egna ansvar, det är jätteviktigt, säger Djamal Hamaili, integrationssamordnare.
Vi har tidigare redogjort för möjligheten att få hjälp med körkortet. Projektet handlar om förebyggande grundutbildning i grupp. Här ingår även Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR). En positiv bieffekt lyfts fram; teoriundervisningen ger ytterligare träning i det svenska språket. Nästa steg blir att deltagarna själva får söka sig vidare till en vanlig trafikskola för att ta körkort.
Fler grepp: Djamal Hamaili lyfter fram att projekten Flykting söker bonde och Grön Integration är framgångsrika. Kombinationen av språkundervisning, studiebesök, praktik och förberedande utbildning för trafikskola gav fem nyanlända jobb i somras. Nu är en ny satsning på väg. Den här gången lyfts blickarna mot nyföretagande.
– Det gäller framför allt dem som gått utbildningen inom lantbruk och är beredda att starta eget företag inom avbytartjänst för att rycka in när ordinarie lantbrukaren vill vara ledig. Jag är glad för att jag har fått utrymme av arbetsgivaren att komma med nya kreativa idéer. Jag har fler saker på gång, men kan än så länge inte avslöja mer, utvecklar han.
Bakgrunden till utvecklingen i Valdemarsvik är att kommunen tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund och Arbetsförmedlingen tagit fram ett program som innehåller utbildning på lantbruksgymnasium i kombination med praktik på lantgård. Lantbrukare i närområdet har ett stort behov av arbetskraft, samtidigt som flera nyanlända svenskar har erfarenhet av att jobba med lantbruk i sina hemländer. Genom att kombinera utbildning och praktik ökar flyktingarnas motivation för att lära sig språket och komma närmare arbetsmarknaden, förklarar Djamal.
– Det känns som att vi har medvind i Valdemarsvik i den här typen av frågor. En flykting, Ali från Syrien, jobbar i Ringarum och han är som född på nytt. Tack vare extratjänsten som han fick är arbetsgivaren idag beredd att anställa honom. Ali jobbar som vaktmästare, älskar arbetet med blommor, fixar rabatter och får kontakt med människorna på orten.